Ortaokul ve liselerde ortak yazılı sınavlar başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, ortaokul 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık'ta olmak üzere ülke genelinde ortak yazılı sınav düzenlenecek.

Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, okul öncesinden 12. sınıfa kadar olan seviyelerde, ölçme değerlendirme uygulamalarına yeni esaslar getirmiştir. Bu çerçevede, ortaokul ve liselerde "ülke genelinde," "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde" olmak üzere 3 farklı ortak yazılı sınav yapılacağı açıklandı. 

Bakanlık, öğrenci gelişimini izleme, müfredatın işlenişinde bütünlük sağlama ve uygulama birliği oluşturma amacıyla bu yıl ilk kez ortaokul 6. sınıfların "Türkçe" ve "matematik" dersleri ile lise 9. sınıfların "Türk dili ve edebiyatı" ile "matematik" derslerinin ikinci yazılı sınavlarını "ülke genelinde ortak yazılı sınav" olarak düzenleme kararı aldı. 

Ülke genelindeki ilk ortak yazılı sınavlar, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

Ortaokul ve liselerde ortak yazılı sınavlar başlıyor resim: 0

Sorular Bakanlık tarafından hazırlanacak ve sınav günü okullara teslim edilecektir. Sınavlar okul tarafından yapılacak, ardından öğrenci cevap kağıtları il ölçme değerlendirme merkezlerine gönderilerek değerlendirilecek.

Bu öğretim yılına özgü olarak, ülke, il ve ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacak.

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, ortak sınav uygulamasına geçişle ilgili olarak, soruların ücretsiz olarak dağıtılan ders kitaplarına dayanarak hazırlanacağını belirtildi. 

Ortak sınavlar, zorluk ve kapsam açısından okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi olacak ve öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacaktır. Eksik öğrenme durumunda telafi değerlendirmeleri yapılacak ancak öğrencilerin sıralanması ve okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacak.

Mazeret sınavı yapılacak

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları düzenlenecektir. Sınavlar, ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yönetilecek ve okul öğretmenleri tarafından uygulanacaktır. Ortak sınavlar, ölçme değerlendirme ilkelerine uygun olarak ve kazanımları ölçen sorular içerecek.

Etiketler sınav
Yorumlar
Kalan Karakter 800