MEB'den özel okulların ücretsiz kontenjanı için yeni uygulama

Milli Eğitim Bakanlığı, şehit ve gazi yakınları ile koruma altındaki çocukların yasal hakları çerçevesinde özel okullara ücretsiz erişimini kolaylaştırmak için, merkezi yerleştirme işlemlerini önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren başlatacak.

Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), gelecek eğitim öğretim yılından itibaren, şehit, gazi yakını ve koruma altında bulunan çocukların kanuni hakları doğrultusunda özel okullara ücretsiz erişimini kolaylaştırmak amacıyla merkezi yerleştirme yapacak. Binlerce ücretsiz kontenjan için takvim ilan edilecek ve başvurular yaz döneminde dijital sistem üzerinden alınacak.

Resmi Gazete'de 16 Şubat'ta yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile özel okul ve kurumlarla ilgili pek çok yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeler arasında özel okulların ücretsiz okutması gereken öğrencilerin merkezi yerleştirme işlemleri bulunuyor. 

Şehit ve gazi çocukları yer alıyor

Ücretsiz okutulacak öğrencilerin belirlenmesi ise Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda yer alıyor.  Kanun'un 13. maddesine göre, özel okullardaki öğrencilerin yüzde 3'ü oranında ücretsiz okutulması gereken öğrenciler arasında şehit ve gazi çocukları ile koruma altında bulunan çocuklar yer alıyor. 

Süreç nasıl işleyecek? 

Milli Eğitim Bakanlığı'na göre, yapılan yönetmelik değişikliği ile özel okulların ücretsiz kontenjanlardan yararlanacak öğrencilerin kayıt süreçleri kolaylaştırıldı. Bu öğrenciler, artık tercihlerine göre merkezi olarak yerleştirilecekler.

Yerleştirme işlemleri tercihlere göre yapılacak olup, öncelik sıralaması, "ailenin geliri", "okuyan kardeş", "engellilik" gibi kriterlere dayanarak belirlenecek. Eşitlik durumunda puanı yüksek olan öğrencilere öncelik tanınacak.

Başvurular dijital ortamda alınacak, valilikler tarafından değerlendirilecek ve puan durumu ile tercihler dikkate alınarak öğrenciler okullara yerleştirilecek. Yerleştirme hakkı kazanan öğrenciler, özel okullarla görüşerek ücretsiz kayıtlarını gerçekleştirecekler.

Yeni yerleştirme süreçleri, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren merkezi sistem üzerinden uygulanacak. Ülke genelindeki özel okulların binlerce ücretsiz kontenjanı için tercihlerin yaz döneminde alınması planlanıyor. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800