İstanbul'da yaşam maliyeti artıyor: Bir üniversitelinin aylık harcaması asgari ücreti geçti

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Öğrenci Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarına göre, İstanbul’da yaşayan bir üniversite öğrencisinin aylık ve yıllık yaşam maliyetinin ne kadar değiştiği hesaplandı. Buna göre, bir üniversite öğrencisinin aylık harcaması asgari ücreti geçiyor.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), "Konaklama, özellikle büyük şehirlerde öğrencilerin en büyük harcama kalemi olmasının yanı sıra, enflasyon oranlarındaki artışlarla birlikte yükseköğrenim gören gençler için pek çok ihtiyacın daha maliyetli hale geldiğini belirtti."

Üniversite öğrencisinin maliyeti bir yılda iki katına çıktı

İPA tarafından yapılan Öğrenci Yaşam Maliyeti Araştırması'na göre, özel yurttaki bir üniversite öğrencisinin yaşam maliyeti bir yıl içinde neredeyse iki katına çıktı. Üç kişilik bir evde yaşayan bir öğrencinin aylık maliyeti ise bir yıl içinde yüzde 134 artarak 5 bin 357 TL'den asgari ücretin üstüne çıkarak 12 bin 535 TL'ye yükseldi.

Özel yurtta kalan bir öğrencinin konaklama harcaması ise 2022-2023 eğitim öğretim döneminde aylık 3 bin 300 TL iken, bu dönemde 10 bin 360 TL'ye çıktı. İki kişiyle kiralık bir evde yaşayan bir öğrencinin konaklama harcaması ise geçen yıl bin 900 TL iken bu yıl 6 bin 250 TL'ye yükseldi. Geçen yıl 550 TL olan yurtta kalan bir öğrencinin aylık market harcaması ise bu yıl 2 bin 287 TL'ye çıktı.

Evde yaşayan bir öğrencinin geçen yıl bin 780 TL olan bu kalem için harcadığı miktarı ise bu yıl 3 bin 797 TL olarak belirlendi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800