Devlet Tahvili Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı ve Merkez Bankasının satışa sunduğu tahvillerdir. Devlet tahvilleri ilk elden satışa sunulan tahvillerdir.

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı ve Merkez Bankasının satışa sunduğu tahvillerdir. Devlet tahvilleri ilk elden satışa sunulan tahvillerdir. Risk almayı sevmeyen yatırımcıların en sevdiği araç olarak bilinmektedir. Kuponlu ve iskontolu olarak iki çeşit devlet tahvili ihraç edilmektedir. Tahvil iki yıldan uzun bir vadeye sahipse kuponlu olarak adlandırılır. İki yıldan daha az süreli devlet tahvilleri ise iskontolu olarak adlandırılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tahvil alımlarına devam etti. TCMB geçtiğimiz hafta, nominal 340 milyon TL'lik devlet tahvili alımı yaptı. İhale takvimi çerçevesinde getiri eğrisinin uzun tarafına 5 ile 10 yıllık ihalelerin Hazine’nin borçlanmasına da faizleri düşürdüğü için katkı sağlaması amaçlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Ocak-Mart 2022 İç Borçlanma Stratejisine göre Hazine’nin açıkladığı üç aylık iç borçlanma stratejisine göre, Ocak’ta 41,8 milyar TL’si piyasadan olmak üzere toplam 45,8 milyar TL borçlanma yapılırken, karşılığında 49,2 milyar TL itfa yapılacak. Ocak ayında piyasadan borçlanma hedefi değişmezken, borçlanma programına altın cinsi tahvil ve kira sertifikası ihraçları eklendi. Ayrıca TÜFE ihracının vadesi 9 yıldan 6 yıla indirildi.

Stopaj sıfırlanmıştı

Devlet tahvili ve Hazine bonolarının kupon ödemeleri ve alım satım kazançları başta olmak üzere bu kıymetlerden elde edilen tüm gelirler için vergi alınmayacak. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla 2022 yılı sonuna kadar alınan devlet tahvili ve Hazine bonolarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı yüzde 0 olarak belirlenmişti. Böylelikle gerçek kişi yerli ve yabancı yatırımcılar için stopaj nihai vergileme olacağından 2022 sonuna kadar bu tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler vergisiz olacak.

Tahvil nedir?

Tahvil, bir borç alıcının belli bir miktardaki sermayenin belirli bir süreliğine kiralanması için yarattığı bir borç enstrümanıdır. Tahvilin alıcısı, borç veren ya da tahvil sahibidir. Borcu veren, tahvilin vadesi dolana kadar belirli tarihlerde borç alandan faiz ödemeleri alır. Tahvilin vadesinin dolmasının ardından borcu alan kişi asıl miktarı borcu verene geri öder.

Hükümetler, kurumlar, belediyeler ve şirketler ekipman alımı, yeni projeler ve varolan borçlarına yeni finansman sağlamak amacıyla kaynak yaratmak için tahvil çıkarabilirler. Tahvil çıkarmak bir bankadan kredi almaktan daha cazip olabilir çünkü tahvil borç alıcı tarafından oluşturulur, banka kredilerinin maliyetleri ve şartları ise genellikle daha pahalı ve kısıtlayıcıdır. Borç alınacak spesifik miktara nominal değer adı verilir; belirlenen süre ise vade tarihidir. Borç alıcının yapacağı düzenli ödemeler yıllık ya da yarı yıllık olarak gerçekleşir, yapılacak ödemenin miktarı ise nominal değerin yüzdeliği şeklinde belirtilen yıllık kupon oranıyla belirlenir.

Devlet Tahvili nasıl alınır?

Satışa sunulan devlet tahvili yatırımcılar tarafından bankalar ve aracı kurumlardan satın alabilirler. Emanet kasalarda ücretsiz olarak devlet tahvilleri saklanabilmektedir. Bunun için banka ya da aracı kurumlarda bir hesap açılması gereklidir. Özellikle yatırımcılar risklerini dengede tutabilmek için mutlaka devlet tahvili bulundururlar. Devlet tahvili risksiz bir yatırım aracı olduğundan riskleri dengelemek amacıyla tüm yatırımcılar tarafından değerlidir.

Tüketiciyi Korumak İçin Hangi Çalışmalar Başlatıldı? Tüketicilerin en çok şikâyet ettiği alanlar neler? Peki bu haksızlıkları gidermek için yeni bir çalışma başlatıldı mı?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800