Paranın Dizginleri Kimde?

Devir paramızın dizginlerini elimize alma, kontrolü elden bırakmama devri...

Bu konuda ne durumda olduğunu görmeye aşağıdaki 10 soruya samimiyetle cevap vererek başlayabilirsin… 

1.Son bir yılda ne kadar borç aldım?

Kredi kartı borçları , öğrenci kredileri geri ödemeleri , ipotekler ve taksitler vs. Hesapla. Borçlarını bilmek, paranın dizginlerini elinde tutabilmen, bir sonraki yılın bütçe planı için çok önemli.

2.Son bir yılda ne kadar para biriktirdim?

Eğer tasarruf mevduat hesabın varsa bunu hesaplamak çok daha kolay. (Hesabın yoksa hemen bir hesap aç.) Tasarruf hesaplarına bir göz at. Ne kadar para biriktirmişsin? Daha fazla para biriktirmek için bir hedefin, bir planın var mı? 

Hiç biriktiremediysen dert etme, 1 lirayla da olsa bugün başla.

3.Kredi notum kaç?

Kredi notun senin bankacılık sisteminde bulunan kredi ödeme alışkanlıklarına yönelik olarak hazırlanmış finansal karnen. Notunu öğren ve raporunu incele. Kredi notun yüksek ise, daha kolay krediye erişebileceğin gibi daha uygun faiz oranlarıyla da kredi kullanabilirsin. 

4.Kredi kartı ile en çok ne alıyorum? Kredi kartlarımın ne gibi avantajları var?

Kredi kartının sana bu yıl ne gibi kolaylıklar sağladığına bak. Bunlar düşük faiz oranları, para puan veya bir ödül olabilir. Eğer kredi kartın sana bu tarz avantajlar sağlamıyorsa daha az aidat ödeyebileceğin başka bir kredi kartı kullanmayı düşün. 
Kredi kartını en verimli şekilde kullandığından emin ol,  istemeden kredi notuna zarar verebilirsin.

5.Bu yıl ne kadar para kazanacağım? Daha fazla kazanabilir miyim?

 Hali hazırda bir işin olsa dahi, kişisel becerilerinle ek gelir kazanma yolların var mı araştır.  

6.Gelecek yıl için birikim yapmak istiyor muyum? Bunu nasıl başarabilirim?

Kendine finansal hedefler koy. Mesela ev peşinatı için birikim yapmak, borçlarını ödemek veya tatil gibi. Bunun için hangi zaaflarından feragat edeceğinin planını yap. Ya da kredi kartı fitness programına dahil ol, bu planlamayı uzmanlarıyla yap. 

7.Bu yıl bütçeme bağlı kaldım mı? Kalamadıysam neden ?

 Bu yıl bütçeni aştıysan bunu düzeltmek için biraz vakit harcaman gerekiyor. Belki de hedeflerin gerçekçi değildi ya da yaptığın harcamalar için bütçen yoktu. Şimdi bütçeni oluşturmak için en ideal zaman. Vakit kaybetme!

8.Bütçem sonbaharda nasıl olacak ?

 Öncelikle ne için çalıştığına karar ver. Yapabileceğinin en iyisini yapmayı hedefle. Daha sıkı bir bütçeyle daha iyi bir performans elde etmeye çalış. Hayatında çeşitli değişiklikler olabilir. Bu evlilik ya da başka bir mali birleşmeyi de içerebilir. Bütçeni hayatındaki değişimlere göre planla.

9.Acil durum fonunda ne kadar param var?

Geleceğin bize ne getireceğini bilemeyiz. Ani bir sağlık problemi, beklenmedik bir şekilde işsizlik kalma ya da piyasanın krize girmesi gibi olasılıklar için hazırlıklı olmalısın. Acil durum fonunun seni 3 ila 6 ay arasında yaşam giderlerini sağladığından emin ol.  Eğer acil durum fonun yoksa hemen oluşturmaya başlamalısın.  

10.Kötü para alışkanlıklarımdan nasıl kurtulabilirim ?

 Günlük yaşamında tasarruf yapabileceğin şeyleri düşün. İşten sonra dışarıda yemek yemek yerine yemeğini evde yemek gibi. Yeni kıyafet almak yerine eski kıyafetlerine tadilat yaparak giymeyi düşün. Eğer ekonomik bir problemin içindeysen ve kırmızı bayrak sallıyorsan bazı alışkanlıkları değiştirmeye karar vermen gerekiyor demektir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800