Gelirimiz azaldığında ne yapmalıyız?

Kimimiz bu ay faturaları zamanında nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz, kimimiz elimizdeki parayı en iyi şekilde değerlendirmenin hesaplarını yapıyoruz. Gelirimiz azaldığında nasıl hareket etmeliyiz, ne yapmalıyız?

Finansal açıdan zor bir noktadaysanız, içerisinde bulunduğumuz belirsizlik döneminde de uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var. 

En çok sorulan sorulardan biri, “Gelirim yüzde 20 civarı azaldı, borçlarımı ödemeye ve birikim yapmaya nasıl devam edeceğim?'' oldu. 

Geliriniz azaldığında da hedefleriniz ve borç ödeme planınız üzerinde ilerlemeye devam edebilirsiniz.

Bazılarımız için, kira ve yiyecek gibi şeylere yapılan temel harcamalar, mevcut gelirin büyük kısmını veya tamamına gidiyor. Hepimizin gerek harcamalarımız, gerek birikimimiz gerekse yeni duruma  adapte olmak için bütçemizde bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor.

Gelirinizde az biraz ile orta derecede bir düşüş yaşadıysanız, para hedefleriniz ve borç ödeme planlarınızı nasıl sürdürebileceğiniz konusunda bir kaç fikir... Baştan aşağı sırasıyla hepsini yapmanız gerekmiyor. İçinden size uygun olanları seçin ve uygulamaya başlayın yeter. 

ÖNCELİKLERİNİZİ TANIMLAYIN

“Normal zamanlarda” bile bütçemizi yaparken harcamalarımızı, tasarruflarımızı ve bizim için önemli olan şeyleri ön planda tutarız. Bunu yaparak genellikle istediğimiz her şeyi satın alamasak da, ihtiyacımız olanları ve çok istediğimiz şeyleri alabiliyoruz. 

Gelirimiz düştüğünde de aynı şekilde önceliklendirme yapmaya devam edeceğiz. Bütçemizi bugünümüze ait giderlerimiz, önceliklerimiz, birikim hedefimiz ve varsa borç ödemelerine göre düzenleyeceğiz. 

Sizin için en önemli olan nedir? Elbette ki öncelikle ihtiyaçlarınızı gidermek ve bunu en doğru şekilde bütçelendirmek. Peki ya ihtiyaçlarınız karşılandıktan sonra gelirinizden kalan bir miktar para olursa bu parayı nasıl değerlendirmek istersiniz? 

Düşük öncelikli hedeflerinizden bazılarını bir süreliğine durdurun. Harcama planınızı ve bütçenizi ihtiyaçlarınız ve sizin için en önemli olan şeyler için yapın.

GİDERLERİNİZİ AZALTIN

Gelirinizden bağımsız olarak giderlerinizi azaltmaya odaklanın. Bunu, geliriniz azaldıysa bunun içine sığmak için, azalmadıysa da hedeflerinize daha hızlı ulaşmak için yapın.
Örneğin giderlerinizi azaltarak hayalinizdeki evin peşinatını daha kısa sürede biriktirmeye odaklanabilirsiniz.

Yalın bir bütçe yapın. Uygulamakta olduğunuz bütçenizi gözden geçirin ve harcamalarınızı azaltacağınız va asla azaltamam dediğiniz harcama alanlarını planlayın. 
Örneğin, evden çalışıyorsanız ulaşım giderlerinizden ciddi bir ek gelir elde ediyorsunuz demektir.
Ya da bu çalışmayı yaparken tüm paketlerinizi, aboneliklerinizi ve ödediğiniz aidat gibi ücretleri düşünün. Hangileri hedeflerinizden daha önemli? Daha önemli değil dediklerinizi keserek de birikim için alan yaratabilirsiniz. 

Bunları planlarken yapacağınız her tasarrufun sizi hedeflerinize bir kaç adım, hatta belki onlarca adım daha yaklaştıracağını aklınızdan çıkarmayın.

EK GELİR OLANAKLARINI ARAŞTIRIN 

Dijitalleşmenin bu kadar hızlı ilerlediği bir dönemde freelance işler de önem kazandı. Bilgi, beceri ve ilgi alanlarınız çerçevesindeki ek gelir yollarını araştırın.

Severek yapacağınız bir ek gelir imkanı bulabilirseniz, bir taraftan iş yapıp bir taraftan yaptığınız işten keyif alabilirsiniz. 

Ek gelir kazanmanız giderleri kesmek konusunda sizi yolunuzdan çevirmesin. Hem ek gelir, hem biraz masraf kesintisi, sizi hedefinize doğru adeta bir roket gibi uçuracak. 

HEDEFLERİNİZİ AYARLAYIN

Bir hedef belirlediğimizde, genellikle bu hedef için ihtiyacımız olan parayı ve bunu ne kadar sürede biriktireceğimizi netleştiririz. Bunlar bir hedefin olmazsa olmazlarıdır. Gelirimiz değiştiyse hedefimizin detaylarını da ona göre düzenlemeliyiz.

Geliriniz düştüyse hedeflerinizden bir kaçını askıya alabilirsiniz. Sürdürdüğünüz hedefler için de aylık birikim tutarını ve ne zaman ulaşacağınıza dair planınızda bazı düzenlemeler yapabilirsiniz. 
Örneğin, yeni bir koltuk satın almak için para biriktiriyorsanız ya bunu istediğiniz tarihte satın almak için daha uygun fiyatlı bir başka koltuk bulmalısınız ya da almayı planladığınız tarihi biraz daha ileriye erteleyebilirsiniz.  

Bu planlamaları yaparken tüm gelirinizin temel harcamalarınıza gittiğiniz gördüyseniz, bunu da bir sorun olarak görmeyin. Bugünlerde sağlığınıza özen gösterin yeter. Zamanla her şey değişecek, buna geliriniz de dahil... 

Uzun yaşamanın sırları!Uzun yaşamanın sırları!Sağlıklı, mutlu ve uzun bir yaşama katkıda bulunan temel unsurlar vardır. Bunlar elbette kişiye göre değişebilir ancak genel anlamda bunları hayatınıza dahil etmek size birkaç yıl armağan edebilir.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800