Finansal öncelikler nasıl belirlenir?

Hayatınız son yıllarda değişti mi? Pandemi, yeni çalışma şekilleri, hayatımızdaki enflasyon gerçeği… Bu koşullarda, uzun vadeli hedeflerinize ulaşacağınıza emin olmak için finansal durumunuzu düzenlemeniz gerek.

Pandemiden bu yana yeni bir iş başlamış, kendi evinizi satın almış, hobinizi tam zamanlı bir işe dönüştürmüş olabilirsiniz. Artık öncelikleriniz değiştiğine göre, yeni finansal gerçeklerinize uygun bir plan yapmanın zamanı geldi. 

Finans Koçu Raya Reaves “Pandemiden yaklaşık bir yıl sonra insanlar mutluluklarına öncelik vermeye başladılar. Mevcut işlerini bırakıp yeni işlere başladılar. İnsanlar kendi gelirlerini ve projelerini yaratma konusunda arzu duyuyorlar.’’ diyor.

2021 New York Life araştırmasına göre, Amerikalıların yüzde 46'sı pandeminin önümüzdeki yıl için finansal planlamalarında bir rol oynadığını ve kısa vadeli finansal hedefleri hakkında daha fazla düşünmeye başladıklarını söyledi. Araştırmaya katılanların çoğunluğunun en önemli önceliği daha fazla para biriktirmek. Ancak parayla ilgili tutumunuz ve öncelikleriniz değiştikçe, harcamalarınızın da yeni gerçeklerinize uyacak şekilde değişmesi gerekiyor. İşte finansal hayatınızın yolunda gitmesine yardımcı olacak ipuçları

PARA KARAKTERİNİZİ ÖĞRENİN

Finansal açıdan nerede olduğunuzu belirlemek için yapabileceğiniz ilk şeylerden biri, para kişiliğinizi ortaya çıkaracak ve finansal açıdan güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemenize yardımcı olacak para karakteri testimizi çözmek. Bu sayede harcamalarınızın, tasarruflarınızın ve yatırımlarınızın ardındaki duygularınızı ve motivasyonlarınızı daha iyi anlayacaksınız ve yeni bir finansal plan yapmanız kolaylaşacak. 

BÜTÇE YAPIN

Para karakterinizi öğrendikten sonra bütçenizi belirleyin. Böylece tam olarak ne harcayabileceğinizi, ne zaman harcayabileceğinizi ve her ay ne kadar tasarruf edip yatırım yapmanız gerektiğini tam olarak bileceksiniz. 

Kendinize sorun: Ne için çalışıyorum? Önümüzdeki 2-3 yıl içinde finansal olarak nerede olmak istiyorum? 

Cevaplarınızı netleştikten sonra, hedeflerinize odaklanmak ve bunun için çalışmak kolaylaşacak. Bu sayede hedeflerinize ulaşmanıza engel olacak harcamalara "Hayır" diyebileceksiniz. 

ACİL DURUM FONU 

Pandemi, insanları öngörülemeyenlere hazırlanmanın önemi konusunda daha bilinçli hale getirdi. COVID sırasında birikimlerinizi tükettiyseniz, sorun değil. Tekrar hedeflerinize ulaşmak için asla geç değil. Acil durum denince, pandemi veya iş kaybı olabilir, evet ama aynı zamanda sağlık sorunu, hasta bir yakını ziyaret etmek için uçak rezervasyonu yapma ihtiyacı veya çok daha fazlası da olabilir. İhtiyacınız olduğunda bu parayı elinizde bulundurmak, üzerinizden büyük bir yük kalkmasını sağlar.

Acil durum fonu oluşturmaya bir yerden başlamanız gerekiyor, bu yüzden bir aylık harcamalarınızdan tasarruf edip birikim yaparak başlayın. En az 3-6 aylık yaşam giderleriniz kadar bir para hazır olsun. 

GELECEĞE ODAKLANIN

Pandemi sırasında herkes bir uyum sürecinden geçti ve son iki yılda sizin için bazı büyük değişiklikler olmuş olabilir. Ancak gözünüzü uzun vadeli hedefinizden ayırmayın, yatırım yapmaya devam edin. Dikkatle, bilgiyle ilerleyin ve finansal zihniyetinizi uzun vadeli stratejilere odaklayın.

Yorumlar
Kalan Karakter 800