Çiftler ideal bütçeyi nasıl yapmalı?

Uzun zamandır tek başınıza kendi ihtiyaçlarınızı dengelemek için uğraşırken, şimdi eşinizle birlikte bunu yapacacak olmanız sizi ilk başta biraz zorlayabilir. Peki eşinizle ideal bütçenizi nasıl oluşturabilirsiniz? İşte önerilerimiz:

Temel Bilgilerle Başlayın

Eşinizle bütçenizi planlamak için oturmadan önce, birlikte finansal alışkanlıklarınız, hedefleriniz ve arzularınız hakkında konuşarak vakit geçirin. Birbirinizi ve paraya nasıl yaklaştığınızı anlamak, ilerlemek için bir temel oluşturmaya yardımcı olabilir.

Farklı tarzların "iyi" veya "kötü" olmadığını anlayın. Bu aşama gerçekten diğer kişiyi tanımak ve dürüst olmakla ilgilidir. Her şeyi masaya yatırdığınızda, nasıl ilerleyeceğinizi bilmek daha kolay olacak. 

Ev İhtiyaçlarınızı Belirleyin

Birbirinizin finansal tarzları hakkında fikir sahibi oldunuz mu? O zaman ev ihtiyaçlarını belirlemenin zamanı geldi! Buna kira ödemeleri, elektrik faturaları, market, araba ödemeleri ve borç ödemeleri gibi masraflar dahildir.

Birlikte bütçelemeye ilk başladığınızda, beklentilerinizi ikinizin de aynı yerde olması için uğraşmanız gerekebilir. Bir kişi daha fazla tasarruf etmek ve bütçesine uygun yaşamak isteyebilirken, diğeri daha çok harcama yapmak isteyebilir.

Çift olarak, bütçenizi belirlerken ihtiyaçlarınıza öncelik verin. Neyin önce gelmesi gerektiği ve neden olduğu konusunda net olun. Ek olarak, ikinizden birinin veya ortak borçlar varsa, onu nasıl ele alacağınızı öğrenmeniz gerekir. Her ikinizin de rahat hissetmesini sağlayacak şekilde bununla başa çıkmak için bir plana ihtiyacınız var. 

Uzun Vadeli Hedefler Yaratın

Çift olarak üzerinde çalışmak için hedefler belirlemek önemlidir. Bu uzun vadeli hedefler, finansal planınızın parçası olmalıdır. Plan, ne zaman bir ev satın alabileceğinizi veya ne zaman bir aile kuracağınızı belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca emeklilik veya hayalinizdeki tatil için plan yapmanıza da yardımcı olabilir.

Her ay üzerinde çalıştığınız belirli hedefleriniz olduğunda, daha iyi bir şekilde bütçenizde bağlı kalabilirsiniz. 

  • Borcunuzu ödemek için bir plan oluşturun. 
  • Net tasarruf hedefleri belirleyin ve çift olarak finansal dönüm noktalarının her birine ne zaman ulaşmak istediğinizi belirleyin. Net bir plan, ev satın almaya veya bir sonraki adıma geçmeye hazır olmanıza yardımcı olacaktır. 

Bireysel İhtiyaçları Ele Alın

Ev ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra, bireysel ihtiyaçlar ve istekler hakkında konuşmaya başlayın. Bunlar, spor salonu üyelikleri, giyim masrafları, saç kesimleri ve farklı miktarlarda harcayabileceğiniz diğer öğeleri içerebilir.

İhtiyaçlarınızın ve isteklerinizin birbirinden farklı olduğunu kabul edin ve uzlaşmaya hazır olun. Diğer kişiye karşı sorumlu olmadan kendi isteklerinize harcamak için bir miktar ayırmak isteyebilirsiniz. 

Onlar için neyin önemli olduğunu anlamak için eşinizi dinleyin. Her birinizin, birey olarak sizin için önemli olan şeylere harcayacak paranız olmalıdır.

Para Durumunuzu Birleştirmeli misiniz?

Çift olarak bütçeleme yaparken ortaya çıkan büyük bir soru, finansmanı birleştirip birleştirmemektir. Bu kişisel tercih meselesidir. Ancak, üç ana yaklaşım vardır.

Tüm Finansmanları Birleştirin

İkinizden gelen hemen hemen her şey büyük bir tencereye gidiyor. Tüm gelir ve giderler ortak. Ortakların kişisel isteğe bağlı harcamaları için küçük hesapları olabilir, ancak çoğunlukla her şey paylaşılır.

Tüm Finansmanları Ayırın

Bu yaklaşımla, her kişinin kendi hesabı vardır. Giderler bölünür ve her ortağa atanır. Faturalar 50/50 yaklaşımına göre bölünebilir veya her bir kişinin gelirine dayalı olabilir. Bazı durumlarda, bir ortağın evi varsa, diğeri kira bile ödeyebilir.

Hibrit

Diğer çiftler, melez bir yaklaşımı daha mantıklı buluyor. Belki de ev harcamaları ve diğer ortak hedefler (tatiller veya bir ev için para biriktirme gibi) için ortak bir hesap vardır. Her ortak hesaba katkıda bulunur, ancak hesaplarının geri kalanını ayrı tutar. Yine bu, her bir kişinin aynı miktarda katkıda bulunduğu veya her bir ortağın gelirlerinin belirli bir yüzdesine katkıda bulunduğu bir durum olabilir veya her bir kişinin ne kadar eklediğini belirlemenin başka bir yolu olabilir.

Önemli olan, paylaşılan bütçelemede çok ileri gitmeden önce finansmanın nasıl yönetileceğini tartışmaktır. İkinizin de yaklaşımın adil olduğunu ve bir ayrılma durumunda ikinizin de yeterince korunduğunu hissettiğinizden emin olun.

Harcamalarınızı İzlemek için Bütçe Toplantıları Ayarlayın

Harcamalarınızı takip etme sürecine ikinizin de katılması gerekir. Haftalık bütçe toplantısı genellikle bunun için işe yarar. Bu toplantı sırasında, paylaşılan ve bireysel hedeflere yönelik ilerlemenizi tartışın. Kategori harcamaları ve geriye kalanlarla ilgili temele dokunun.

Başlangıçta bunu her gün tekrarlamanız gerekebilir, ancak sonunda bunu haftada bir yapabilir, hatta ayda bir oturabilirsiniz.  Aslında, çiftlerin para durumlarını koordine etmeleri için tasarlanmış birçok uygulama var. Bizim önerimiz en iyi şekilde bütçe yapmanızı sağlayacak finansal dijital asistan Moneye’yi kullanmanız! Bütçenizi takip etme konusunda daha iyi hale geldikçe, bu toplantılar daha kısa ve aynı derecede etkili olabilir.

Finansal konuları tartışırken sakin kalmanın önemli olduğunu unutmayın. Eşlerden biri hata yaparsa, bir çözüm bulun ve ilerleyin. Hatalar üzerinde durmaya veya üzülmeye yardımcı olmaz. 

Çift Olarak Daha İyi Bütçeleme İçin İpuçları

  • Eşiniz finansal durumunuzu birleştirmeyi kabul etmezse, ev masraflarını karşılamak için ev bütçesi oluşturun.
  • Bütçeniz her zaman uzun vadeli finansal hedefler içermelidir. Ayrıca düzenli olarak para biriktirmelisiniz.
  • Birlikte zaman geçirmek için de bütçe ayırdığınızdan emin olun. Bütçenize uygun randevu fikirleri, ilişkinizi geliştirmenize ve bütçenizi aşmamanıza yardımcı olabilir. 

Bütçelemenin aranızda aşırı strese neden olmasına izin vermeyin. Finansmanı ve hayatı birlikte yaşama olasılığını keşfetmeye başladığınızda, daha sonra ciddi anlaşmazlıklardan kaçınmanıza izin verecek şekilde baştan iyi alışkanlıklar oluşturmak en iyisidir.

Biri sizi gözetliyor olabilir? Bu işaretlere dikkat!Biri sizi gözetliyor olabilir? Bu işaretlere dikkat!Artık hayatımızın büyük bölümü ekran karşısında geçiyor. Bilgisayar ve akıllı telefonlarımız sürekli hayatımızın içinde.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800