Bütçenizi Nasıl Yönetebilirsiniz?

Bütçenizi nasıl kontrol edebilirsiniz? Kova yöntemini hiç duymuş muydunuz?

1. Düzenli olarak faturalarınızı ve harcamalarınızı kontrol edin

Banka hesabı işlemlerinizi gözden geçirin ve paranızı neye harcadığınızı görün. Ödeme döngünüze uygun ortalama rakamlar elde etmeye çalışın: örneğin, aylık olarak ödeme alıyorsanız, aylık harcama başına ne kadar harcadığınızı hesaplayın.

Ortak öngörülebilir giderler arasında kira; telefon ve internet faturaları, araba kaydı, park yeri ve benzin; Spotify ve Netflix abonelikleri, online siparişler veya market harcamaları gibi…

2. Acil durum kovaları yaratın

Kovalarınızı nasıl yapılandıracağınız size kalmış. Etkili olmaları için, üzerinde çalıştığınız hedefleri arabelleğe alırken, harcamalarınızın mümkün olduğunca çoğunu yansıtmaları gerekir.  Kovalar arasında faturalar, borç geri ödemeleri, uzun vadeli tasarruflar ve yatırımlar yer alır.

Mesela;

  • Harcama ve kısa vadeli acil durumlar için kova
  • ‘Güvenlik parası' sağlamak için bir başka kova
  • Uzun vadeli finansal güvenlik oluşturmak için bir kova

Kişisel finans yolculuğunuz boyunca paketler ekleyebilir, kaldırabilir ve yeniden adlandırabilirsiniz. Kova listenize baktığınızda ilham almalısınız. Kovalarınız, finansal yaşam tarzınızı temsil ederken, size bir şeye doğru inşa ettiğiniz hissi verir ve zor günler için bir miktar güvence sağlar.

3. Kovalarınızı nerede tutacağınıza karar verin

Paketlerinizin her biri için ayrı bir hesap açmayı veya bunları bütçeleme yazılımı veya bir bütçe uygulaması olan Moneye’de izlemek size kalmış.

  • Mesela, dokunmak istemediğiniz kovalar için onları başka bir bankada tutabilir ve dokunmayabilirsiniz.
  • Bütçenize ve onu tutma nedeninize daha bağlı hissetmeniz için kovalarınıza da adlar vermenizi öneririz.

4. Her kovaya bir değer verin

Bütçeleme ve önceliklendirmenin gerçekten başladığı yer burası. Ekonominin sınırlı kaynakların sınırsız isteklere dağıtılması olduğunu söylüyorlar, bütçeleme de tamamen aynı.

Bazı harcamalar sabit, bu da her ay aynı olacağı anlamına gelir. Bunlar kira, Netflix aboneliği veya ön ödemeli telefon planını içerebilir. Bazı harcamalar değişkendir, bu da muhtemelen değişmeleri anlamına gelir. Bunlar elektrik faturalarını, dışarı çıkmak için harcadığınız parayı, yiyecek satın almayı vb. içerebilir.

Her bir kovanızın değerini hesaplamak için önce ne kadar geliriniz olduğunu düşünün. Sonra bölün. 'İhtiyaçlarınızı' barındıran kovalara yeterli miktarda para atamanız gerekecek. Daha fazla pazarlık, daha değişken maliyetlerinizi içeren kovalara ne kadar atadığınızdır.

5. Otomatik transferleri ayarlayın

Paranızı en iyi şekilde yönetmek, yalnızca kovalarınızı aktif olarak kullanırsanız işe yarar. Aksi takdirde, zihinsel muhasebe yapmayı deneyebilirsiniz, bu da zihninizde onu takip etmeye çalışacağınız anlamına gelebilir, biraz karışabilir. Bu yüzden ödemelerinizi otomatikleştirebilirsiniz.

Kova bütçesi, bütçeleme yöntemlerinden yalnızca biri.  Sizin için doğru kovaları bulmak birkaç adım gerektirebilir. Ya da sizin için hiç işe yaramadığını görebilirsiniz. Ancak, kendiniz ve finansal davranışlarınız hakkında bilgi edinmenin her zaman bir kazanç olduğunu ve sizin için gerçekten ödüllendirici bir finansal yaşam kurmanın tek yolunun olduğunu düşünüyoruz.

 

Birikim Yaparken Bu Stratejileri KullanınBirikim stratejinizi nasıl geliştirmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte yapmanız gerekenler:

 

Etiketler Bütçe
Yorumlar
Kalan Karakter 800