Özlem Denizmen yazdı: Her borç ödenir

Özlem Denizmen, Posta Gazetesi yazısında borç kapatmanın altın kurallarını açıkladı.

HER BORÇ ÖDENİR

SORU: Farklı bankalara 200 bin lira civarında kredi, kredi kartı, avans borçlarım var. Gelirim 8 bin 200 lira, aylık ödemelerim 14 bin lirayı buluyor. Ne yapmam gerekiyor? Halit

CEVAP: Her borç ödenir, kararlı isen muhakkak ödersin. Önce sağlık, hem kalp hem tansiyon. Derin nefes al, başlıyoruz.

İlk olarak bankanla açıkça konuşarak birlikte çözüm bulmaya çalışın. Borcunun arkasında olduğunu hissettir, onları dinle ve güven ver.
Ek gelir oluşturabilir misin? Aile üyeleri çalışıyor mu? Eşin varsa ve çalışmıyorsa, işe girebilir veya evden iş yapabilir. İnternette iş bulmak zor değil.
Belki zor karar anı geldi. Satarak borç kapamada kullanabileceğin birşey var mı? Araba, arsa, altın… Sen yapmışsın zaten bu malı, tekrar çalışarak yerine koyarsın merak etme.
Evde kullanmadığın eşyaları da gözden geçir. Bazen gereksiz yük taşıyoruz.
En önemlisi bu borçlar neden oluştu? Bütçeyi aşan yaşam stili harcamaları için mi (restoran, kıyafet vs.), aniden ortaya çıkan ihtiyaçlar için mi, yoksa geçim/enflasyon mu?
Örneğin: Paranın nereye gittiği belli olmayan istek harcamaları için borçlandıysan hemen harcama alışkanlıklarını gözden geçir. Bu dönem ‘Kaktüs Modu’na geç ve sadece ihtiyaç harcamalarına öncelik ver.
Destek ünitesi: Araştırmalar gösteriyor ki yakın çevrende sana psikolojik anlamda destek olan insanlar olunca borç kapatmak daha kolay oluyor. ÇÖZÜME ODAKLAN VE KENDİNE İNAN. BEN SANA İNANIYORUM.

Anlamsız borçlara dikkat!Anlamsız borçlara dikkat!Eğer borç sorunu yaşıyorsanız, öncelikle şunu unutmayın; her borç ödenir ama bir daha tekrar etmemesi için neden borçlandığınızı iyi anlamanız gerekir.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800