Borcumu Ödemek İstiyorum Diyene Reçete!

Her borç ödenir. Nasıl mı? Hadi gelin beraber borç kapama planı yapalım.

Borcunuz var mı? “Yok” diyeni tebrik ediyoruz. Ama bu devirde borçsuz yaşamak zor sanki…

Sonuçta hepimiz insanız. Hayatımızın belirli dönemlerinde ister istemez borç oluşuyor. Yeni ev, araba, hesapta olmayan sağlık sorunları, iş veya sevdiğimiz birinin kaybı, boşanma… Sebebi ne olursa olsun borcun sizi yönetmesine izin vermeyin, siz yönetin keratayı. Uykusuz kalıp, kendi kendinizi yiyip bitirmeye gerek yok. 

Önce kendinize çay demleyin. Kağıt kalem alıp hazırlanın borçlarınızla yüzleşmeye. Utanıp, sıkılmak, moral bozmak yok. Bizbizeyiz. Başlıyoruz:

Borç Listesi: Kredi kartı, tüketici kredisi, eşe dosta borç, taksitli alışverişleriniz. Nereye ne kadar borcunuz varsa kalem kalem yazın.  Yanlarına vadesi ve faizi ile.

Varlık Listesi: Buna karşılık sahip olduğunuz şeyleri de listeleyin. Ev, araba, değerli eşyalar… Bu size güç verecek.

Çözüm Ne?

1. Samimiyet: Bahane yaratmayın. Borcunuzu ödeme zamanı geldiğinde bankanızı veya borçlu olduğunuz kişiyi arayıp ekstra süre isteyin. Sizin aklınıza geliyorsa karşı tarafın da geliyordur emin olun.

2. Giderlerle tanış: Aylık sizi döndürecek minimum harcama nedir. Kira, elektrik, su, yakıt, yol masrafları, mutfak harcamaları, iletişim giderleri. Nereden ne kısabileceğinize bakın. Bu durum geçici unutmayın. Dışarıda yemek, sinema-tiyatro gibi etkinliklere daha az katılmak. Sigarayı bırakmak, çok gerekmedikçe hiç bir şey almamak… Hepsi mubah.

3. Eşe dosta borcu hallet: Ailenize, arkadaşlarınıza borcunuz varsa, bir aile büyüğünü alarak oturun ödeme planı oluşturun. Zamana yayın, Niyetiniz olduğunu bilsinler. İçtiğiniz kahvenin tadı değişmesin.

4. Hayatı küçültmek: Yaşam standardınızı geçici olarak değiştirin. Düze çıkmak için fedakarlık yapmak şart. Belki daha küçük bir eve veya aile yanına taşınmak, ev arkadaşı alıp masrafları paylaşmak.

5. Zor karar: Altın, mücevher, koleksiyon, antika… Manevi değeri olabilir ama ayakta kalmak için size para kazandıracak eşyalarınızı satıp nakde çevirebilirsiniz. Evinizi gezin iyice inceleyin. Kitap, dergi, fazla eşya, hali ile sürekli faiz ödemektense borcunuzu kapatmanız daha iyi değil mi?

6. Kredi yapılandırma: Kredi kartlarınız için tüketici kredisi çekebilirsiniz. Bankanızla konuşup mevcut kredinizi daha düşük faizle yapılandırmayı deneyin. Olmadı rakip bankaları araştırın.

7. Ek Gelir: Maaşınız yetmiyor, zam istediniz patronunuz vermedi. Hemen bunalıma girmeyin. İşyerinde ekstra görevler üstlenin, iş dışında başka işler yapmaya çalışın. Arkadaşlarınızdan ek iş için yardım istemekten çekinmeyin.

Borçlarınızdan kökünden kurtulmak mümkün… Unutmayın borca değil, kurtulma planına odaklanın.

Etiketler Borç
Yorumlar
Kalan Karakter 800