Borçtan kurtulmak isteyenler! İşte 10 maddelik çözüm planı

Borcunuzu ödemekte zorlanıyor ve bir ödeme planınız yok mu? Bu yazımızdaki ipuçları borçları ödemenize yardımcı olacak.

1 10 BÜTÇE OLUŞTURUN

Borcunuzu ödemek için aylık bir bütçe ile gelir ve giderlerinizi takip ederek başlayın.

Bütçe, borç geri ödemesinin başlangıcında organize olmanın kolay bir yolu. Her harcamayı ve borç ödemesini yakından takip etmek için Moneye uygulamasını kullanabilirsiniz.

2 10 MOTİVE OLMAK İÇİN KÜÇÜK BORÇTAN BAŞLAYIN

Kartopu olarak bilinen bu strateji, borçluların önce en küçük boyuttaki borçları ele almalarını önerir. Küçük bir borcun tamamını geri ödemekle başlamak hem daha kolaydır ve hem de borç ödeme yolculuğunuza devam etmek için ihtiyaç duyduğunuz motivasyonu sağlar.

3 10 YÜKSEK FAİZLİ BORCA ODAKLANIN

Gerekli motivasyonu sağladıktan sonra en yüksek faiz oranlarına sahip borçlarınıza odaklanın. Bu geri ödeme yöntemi sırasında, maliyeti daha az olan diğer borçlarınızı da ödemeye devam etmelisiniz, ancak elinizdeki ekstra nakit parayı sizin için en pahalı borçlara odaklamalısınız.

Bu yöntem, kredi kartı borcu gibi kötü borçlardan daha hızlı kurtularak uzun vadede size para kazandırabilir.

4 10 ASGARİ TUTARDAN FAZLASINI ÖDEYİN

Borçlarınız üzerinde gerçek bir etki yaratmak ve borç sarmalından çıkmak için her ay kredi kartı ekstre borcunuzun minimum tutardan fazlasını ödemeniz gerekir.

5 10 YAPILANDIRMA FIRSATINI DEĞERLENDİRİN

Borcunuz olan bankalarla görüşün. Yapılandırma konusunun sizin durumunuzda avantajlı olup olmadığını sorun. Bankanızla anlaştığınız sürece her borcunuzu yapılandırabilirsiniz.  Yapılandırma vadeleri kredi kullandığınız tarihe, kalan borç bakiyenize ve kredinizin türüne göre değişir.

6 10 KREDİ KARTI HARCAMALARINIZI DURDURUN

Fazla harcama yapmak, gereksiz yere borçlarınızı artırmanıza neden oluyorsa, kredi kartlarınızı cüzdanınızdan tamamen çıkarmayı deneyin. Tabii bunu yaparken alışveriş uygulamalarına tanımlı olan kredi kartlarınızı da silmelisiniz. Bu basit ama etkili yöntem sayesinde aşırı harcama yapma cazibesini ortadan kaldırabilir ve finansal durumunuzu kontrol altına almaya odaklanabilirsiniz.

7 10 KULLANMADIĞINIZ EŞYALARI SATIN

Evinizde, gardırobunuzda istenmediğiniz eşyaları satarak ekstra para kazanın. Hemen hemen her şeyin alınıp satılabildiği ikinci el eşya uygulamalarında alıcı bulmak her zamankinden daha kolay. Satışlarınızdan elde ettiğiniz tüm parayı borçlarınızı ödemeye yatırın.

8 10 ALIŞKANLIKLARINIZI DEĞİŞTİRİN

Fazla harcama yapmak ve yüksek tutarlı borçlarınızın olması davranışsal bir sorun olabilir. Günlük alışkanlıklarınız ve harcamalarınız konusunda kendinize karşı dürüst olun. Önceliklerinizi ve değerlerinizi düşünün. Şimdiye kadar bütçe yapmadıysanız son üç aylık, bir yıllık kredi kartı ekstrelerinizin dökümüne bakın. Bu durumla yüzleştikten sonra çözüme odaklanın ve borçlarınızı ödemeye başlamak için gerekli yaşam tarzı değişikliklerini yapın.

9 10 EK GELİR KAZANIN

İkinci bir işe veya yeni projeye başlayarak gelir akışınızı artırın, ardından borçlarınızı daha hızlı ödemek için gelen bu parayı kullanın. Ailenizde çalışmayan ve çalışabilecek olan kişiler varsa onların da ev bütçesine katkıda bulunması için doğru zaman olduğunu unutmayın.

10 10 ALIŞKANLIKLARINIZI DAVRANIŞA DÖNÜŞTÜRÜN

Borçlarınızı kapatma hedefinize ulaştığınızda bu borç sorununun tekrar ortaya çıkmaması için sağlıklı para alışkanlıklarınızı sürdürmeniz gerekecek. Borçlarınızın neden, hangi durumlarda oluştuğunu unutmayın ve yolculuğunuzdan ders çıkarın.

KREDİ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Etiketler Borç faiz oranı
Yorumlar
Kalan Karakter 800