'Ailem borçlarımı bilmiyor...' Özlem Denizmen cevapladı

Kredi, kredi kartı borçlarını ailesine söyleyemeyen Ayhan Bey'in sorusunu Posta Gazetesi'ndeki köşemde yanıtladım.

SORU: Kredi, kredi kartı, çevreme borçlarım var. Toplam 130 bin lira. Ailemin bu kadar borcum olduğundan haberi yok. Çok vicdan azabı çekiyorum. Gelirim ancak evi geçindirmeye yetiyor. Bu işin içinden nasıl çıkacağımı bilmiyorum. Eşimle bu durumu konuşamıyorum, tepkisinden korkuyorum. Çocuklarımız da var. Ne önerirsiniz? Ayhan 

CEVAP: Öncelikle her borç ödenir, müsterih olun. 

Ekonomik anlamda zor bir dönemden geçiyoruz. İşte yapman gerekenler:

1. Borçların kime veya kimlere ise listele. Onlarla görüşme ayarla. Eğer aile üyesi ise yanınıza bir aile büyüğünü alın. Arkadaşın ise ortak üçüncü bir arkadaşınızı alın. Eğer borcun bankalara ise tek tek bankaları arayıp randevu alıp gidip konuş. Kimse canını istemiyor, alacaklılar parasını geri istiyor.

Durumdan kaçmak yerine yüzleşip bu borcu hızlıca ödemeye kararlı olduğunu onlara net olarak söyle.

Plan yap ve gerekirse on senelik de olsa bu plana sadık kalacağının sözünü ver.

2. Ek gelir planı yap. Eşin çalışmıyorsa çalışabilir. Sen hafta sonları veya akşamları çalışabilirsin. Elinize gelen paranın artması şart.

3. Satabilecek bir şeyin varsa satıp borcu kapatabilirsin. En azından bir kısmını ödeyebilirsin.

4. Satacak hiçbir şeyin yoksa aileden destek isteyebilirsin.

5. Hem beden hem de akıl sağlığın borç öderken en önemli konu. O sebeple kendini kötü hissetme sarmalına girme. 

6. Eşinle konuş, açıkça durumu anlat. Gizli borç illa ortaya çıkacak. Utanmadan, samimiyetle konuşun. Kimse kimseyi suçlamasın. Suçlamak boşa giden enerji. Karı koca soruna değil çözüme odaklanın.

7. Bu borçlar nasıl oluştu her ayın ekstrelerine bakarak anlamaya çalış. Bütçe çıkarıp zaruri ihtiyaçlar dışında herhangi bir tasarruf edilebilecek alan var mı onu belirle.

Bütün bunların en önemlisi ben ailece kenetlenip sizin bu borcu kapatacağınızdan eminim, dediğim gibi isterse on sene alsın siz yeter ki kararlı olun.

Ve unutmayın bu geçici bir dönem. İnsan zor dönemlerden geçtiği zaman şöyle bir duyguya kapılır. Bu hiç bitmeyecek... Ama bilmez ki hayattaki her şey gibi bu da geçici bir dönemdir... Önemli olan bu dönemi geçirmek için çevrenizden özellikle eşinizden alacağınız duygusal destektir.

Büyük borçlar nasıl ödenir?Bazen harcamalarınızı kısmak borçlarınızın üstesinden gelmenize yeterli olurken bazen ne yaparsak yapalım borçları kapatamıyor olabiliriz. Borçlarınız, asgariyi bile ödeyemediğiniz noktaya geldiyse, hemen harekete geçmeniz gerekiyor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800