2018 Vergi Affı Borç Yapılandırma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vergi affı 2018 ile ilgili borcu olan vatandaşlar birçok soruyu merak ediyor. 27 Ağustos'a kadar devam edecek olan 2018 vergi affı neleri kapsıyor? Trafik sigorta vergisi, öğrenim kredisi vergi affı, sigorta prim borcu 2018 vergi affına dahil mi, hangi borçlar vergi affından faydalanabilecek?

Milyonları yakından ilgilendiren 2018 vergi affı Torba Yasa'da yer aldı. Öğrencilerden tutun da motorlu taşıt kullananlara kadar birçok kişi bu aftan faydalanacak. Vergi affından faydalanmak için ise bazı şartlar var. Peki hangi borçlar vergi affından yararlanır?

Hangi Borçlar Yapılandırılacak?

27 Ağustos 2018 tarihinden önce olan borçlarınız için vergi affından faydalanabilirsiniz. Öğrenci kredisi, sigorta prim borçları, her türlü vergi (KDV, emlak, gelir, çevre, motorlu taşıtlar vergisi gibi), askerlik para cezası, trafik cezası, idari cezalar ve su borcu vergi affı kapsamında. 31 Mart'tan önce bu borçlardan birine sahipseniz yapılandırma affından faydalanabilirsiniz.

Başvurular Nereden Yapılacak?

Eğer borcunuz vergi dairesine düştüyse yapılandırmanız için yine vergi dairesine gitmeniz gerekiyor. SGK borçları için ise durum farklı. SGK'ya olan borçlar için elden veya posta yolu ile sigortalıların bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine ya da merkezlere başvuruda bulunmanız gerekiyor. E devlet üzerinden de vergi borçlarınızı yapılandırabilirsiniz.

Ödeme Nasıl Yapılacak?

Ödemeyi isterseniz peşin isterseniz de taksitle yapabilirsiniz. Taksitle yapılandırdığınız borçlar için size 6, 9, 12 ve 18 seçenekleri sunulacak. Bu seçeneklerden birini seçip 2 ayda bir ödeme yapmanız gerekiyor. Örneğin borcunuz 6 bin TL ise bunu istediğiniz taksit seçeneklerinden birine bölüp ödeme yapmanız gerekiyor. Ama burada unutmamanız gereken ödeme tarihini kaçırmamanız. Ödeme tarihini kaçırırsanız vergi affınız iptal olur.

Toplu Ödeme Yaparsam İndirim Alır Mıyım?

Toplu ödeme yaparsanız indirim alma şansınız mümkün. Ama yine ana paranızı ödemeniz gerekiyor. Diyelim ki öğrenim kredisi borcunuz toplam 9 bin 200 TL. Ana paranız 9 bin TL ise siz yine bu parayı ödüyorsunuz. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapmaya karar verdiyseniz Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanan tutarın yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Tutarın tamamının ilk 2 taksitte ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak.

Ödemeler Ne Zaman Başlayacak?

27 Ağustos'ta biten başvuruların ödemeleri ne zaman başlayacak sorusu da akıllara geliyor. SGK'ya olan borçlar için ilk taksit 31 Ağustos'a kadar ödenecek. Maliye Bakanlığı'na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB'lara olan borçlar için ise ilk taksit ödeme süresi 1 Ekim'de sona erecek. Öte yandan vadesi 31 Aralık 2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçlar da bu aftan yararlanacak.

Dikkat: Süre 31 Temmuz'du. 27 Ağustos 2018'e uzatıldı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800
TEOMAN HOROZ
BELEDİYE ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİDE DAHİLMİDİR
sami yerli
sunyapılandırmada yaptım ilk ödeme zaman bu kunuda yardmusunuzımcı olur
abdullah yazar
hocam bir sorum olucak şimdi istanbulda 90 yillardan kalma bir tapumuz var arsa, suana kadar herhangi bşr vergi verilmedi o zamandan beridirde boşta vergisi varmı bunun varsa ne yapılabir
murat kapukayaya
borcunu efendi gibi ödesene kardeşim? yarım bırakmışsın işte aftan yararlandığın halde ödemeyip tekrar faydalanmak istiyorsun kalkmış bir de orda burda yazıyorsun kim sana olsun ki çare
murat kapukaya
2016 yılında aftan yararlandım 2017 yılı sonuna kadar ödedim 2018 yılında hiç ödeme yapmadım yeni yasadan yararlanmak istiyorum ama olmuyor yararlandırmıyorlar ne yapmam gerekiyor kanun böylemi çıktı. iki firmam var ikisinide 2016 yılında yapılandırdım hiç ödemediğim yararlanıyor yarısını ödediğim yararlanamıyor böyle saçmalık olurmu.