Kendinize karşı dürüst olun!

Şu an yapıp kendini suçlu hissettiğin hareketleri telafi edecek ‘bir başka siz’ yaratmayın.

■Şimdiki sen kalorili bir yiyecek yiyorsun ama sonra mutlaka spor yapacağını ve o kalorileri eriteceğini söylüyorsun.
Kendine sor: Gerçekten yarın bu 600 kaloriyi yakmak için spora gidecek miyim? O kalorileri gerçekten teker teker yakacak mıyım? Peki o zaman bugün niye yapmıyorum?

■Şimdi para biriktirmeyeceksin ama 5 yıla kadar söz biriktireceksin!
Kendine sor: Biriktirme disiplinine bugün sahip değilsem ne olacak da yarın biriktirebileceğim?

■Şimdi o camekanda gördüğün muhteşem ayakkabıları alacaksın ama önündeki 3 ay mağazaların yanından bile geçmeyeceksin.
Kendine sor: Gerçekten 3 ay boyunca alışverişe gitmeyeceğime inanıyor muyum? Peki mantıklı mı?

HEDEF KOYUN

Havada dönüp dolaşan kuşlarla göç edenlerin farkı nedir? Biri geziniyor, diğeri güneye gidiyor. Peki sizin yönünüz neresi? İlerleyeceğiniz yolu belirleyin. Gelecek planlarınızı masaya yatırın ve hedefe kitlenin. Para biriktirirken bu size fazladan motivasyon kaynağı olacak. Harcama dürtüsü geldiğinde ulaşmanız gereken hedef sizi durduracak.

SABREDİN

Çocuğunuzu odada bir şekerleme ile baş başa bırakıyorsunuz. “15 dakika sonra geri geleceğim. Eğer ben gelene kadar önündeki bu şekerlemeyi yemezsen geldiğimde sana iki şekerleme vereceğim” diyorsunuz. Sizce ne yapardı? Size 1970 yılında yapılan çok meşhur bir deneyden bahsettim. Sabredip önündeki şekerlemeyi yemeyen çocukların ortak özelliği kendini kontrol edebilmek ve daha iyi bir ödül için iradesini kaybetmemek oldu. Peki siz uzun vadeli hedefleriniz için zaaflarınıza dur diyebilecek misiniz? Yoksa birikim planlarınızı anlık zevklerinize kurban mı vereceksiniz.

‘PARAM YOK Kİ BİRİKTİREYİM’ DEMEYİN

1 lira da olsa biriktirin. Yapılan bir araştırma maddi durumumuza bakış açımızın birikimlerimize yön verdiğini gösteriyor. Kendimizi fakir ya da zengin hissetmemiz kaç para biriktireceğimizi hatta birikime verdiğimiz önemi etkiliyor.

Hedeflerine kolay ulaşan insanların ortak özellikleriİsteklerinizi elde etmeniz, kendi fikirlerinizi başkalarına kabul ettirebilme becerinizle doğru orantılı. Peki bunu nasıl sağlayabilirsiniz?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800