Etkili para yönetimi nedir, nasıl yapılır?

Parayı etkili yönetebilmek size neler kazandırır. Bütçe dengenizi korumak, birikim yapabilmek ve yaşam kalitenizi artırmak istiyorsanız mutlaka etkili para yönetimini hayatınıza adapte etmelisiniz. Nasıl mı? İşte yanıtı…

1 8 ETKİLİ YÖNETİM YÖNTEMLERİ

Para olmazsa olmaz bir ihtiyaç. Yaşantımızı devam ettirebilmek ve ihtiyaçlarımızı karşılamak araç olarak kullandığımız parayı kazanmak için becerilerimiz doğrultusunda çabalayıp çalışıyoruz. Ancak kazandığımız parayı da etkili yönetebilmemiz gerekir. Parayı etkili yönetmeyi bilmeyen kişiler, bütçelerini aşıp, ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelebilir. Peki etkili para yönetimi tam olarak nedir? Etkili para yönetimi için hangi yöntemler kullanılır?

2 8 ETKİLİ PARA YÖNETİMİ NEDİR?

Etkili para yönetimi, kişilerin kazandıkları parayı ihtiyaçları doğrultusunda kullanması ve kalan paralarını da doğru şekilde harcamalarını sağlayan bir yöntemdir. Etkili para yönetimini uygulamak, kişinin kazandığı parayı daha doğru bir şekilde kullanmasını sağlar. Etkili para yönetimi, bireylerin elde ettikleri gelirleri ile ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra birikim yapmalarına olanak tanıyan bir kavramdır. Bireyler, etkili para yönetimini öğrenerek bütçelerindeki gelir-gider dengesini sağlayabilir.

3 8 PARAYI ETKİLİ YÖNETMENİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Bütçe dengesini korumak,
Birikim yapmayı sağlamak,
İhtiyaçların etkin karşılanmasını sağlamak,
Yaşam kalitesinin artmasını sağlamak,
Doğru harcamalarda bulunmak,
Kontrollü harcama yapmayı öğrenmek,
Gelir ve giderlerin bilincinde olmak.

Etkili para yönetimi için şu yöntemler kullanılır:

4 8 TASARRUFLU OLMAK İÇİN ÇABALAYIN

Tasarruf, parayı ya da tüketilecek bir metayı idareli kullanmak anlamına gelmektedir. Bireylerin kazançlarını kontrolsüz şekilde kullanmamaları etkili para yönetimi açısından önem taşımaktadır. Bireyler, gelirlerini kullanırken gerekli olmayan harcamalardan kaçınarak kolay bir şekilde tasarruf sağlayabilirler. Kişi, harcama yapmak istediği fakat bütçesini zorlayan bir şeyin, daha uygun fiyatlı muadillerine yönelerek parasını etkili yönetmiş olur.

Tasarruf yapmayı sağlayacak en önemli yöntemlerden biri de mağazaların indirim zamanlarını takip etmektir. Özellikle öncelikli ve stoklanabilir ihtiyaçları, indirim zamanlarında çoklu şekilde almak kişinin tasarruf yapmasına oldukça katkı sağlayacaktır.

5 8 YATIRIM YAPARAK PARANIZI DEĞERLENDİRİN

Yatırım, belirli bir kaynağın ve değerin gelir sağlamak için uzun vadeli kullanımı anlamına gelmektedir. Kişilerin paralarını farklı sektörler üzerinden yatırım haline dönüştürerek değerlendirmesi etkili para yönetimi açısından önem taşımaktadır. Yatırım yapmak, bireylerin maddi olarak geleceklerini teminat altına almalarını sağlamaktadır.

Etkili para yönetimini sağlamak için yatırım yapmak ne denli önemli ise yapılan yatırımın doğru kaynaklara yapılması da bir o kadar önem arz etmektedir. Kişileri etkili para yönetiminde başarıya ulaştıracak asıl unsur, yatırım dinamikleri alanında sahip olunan bilgi birikimidir.

6 8 GELECEĞE YÖNELİK BİRİKİM YAPIN

Birikim, mal ve paranın müdahale edilmeden çoğalması sürecine denmektedir. Kişiler, geleceğe yönelik birikim yaparak gelirlerini planlı kullanmayı öğrenebilirler. Gerekli olan harcamalardan sonra kalan parayı birikim yapma amaçlı saklamak, bireylerin gelecekte yaşayabilecekleri maddi sıkıntıların önüne geçecektir. Birikim yapmak için kişinin özgür harcamalarından feragat etmesi gerekmektedir. Kişi, birikim yapmaya başladığında lüzumsuz harcamalardan kaçınmalıdır. İhtiyaç listenizi oluşturun. Gelirinizin farkında olun.

7 8 İHTİYAÇ LİSTENİZİ OLUŞTURUN

İhtiyaç listesi oluşturmak, bireylerin aylık ya da haftalık periyotlarla harcama yapacakları ihtiyaçlarını liste haline getirmesi demektir. İhtiyaç listesi oluşturmak, özellikle alışveriş yapmayı seven ve hobi olarak bu eylemi gerçekleştiren kişiler için etkili para yönetimi açısından önemlidir. Kişi, asıl ihtiyacı olan şeyleri yazılı bir metin halinde gördüğünde harici harcamalardan psikolojik olarak kaçınma eğiliminde olacaktır. Basit gibi gözüken bu yöntem etkili para yönetimi için temel taşlardan biridir.

8 8 GELİRİNİZİN FARKINDA OLUN

Gelirin farkında olmak, bireylerin kazanç ve diğer etkenlerden belirli periyotlarla ellerine geçen paranın bilincine varması anlamına gelir. Kişi gelirinin farkında olur ve buna göre hareket eder ise parasını gereksiz yere harcamaktan kaçınabilir.

Özellikle kredi yöntemleriyle bireyleri zora sokan bu durum, kişilerin kendilerine ait olmayan bir gelir ile harcama yapmalarına sebep olmaktadır. Kredi süreçlerinin ödeme zamanı gelince kişiler, maddi zorluğa düşmektedir. Böyle bir mağduriyetin yaşanmaması açısından kişinin kendi gelirinin farkında olması çok önemlidir.

Etiketler Para Yönetimi Para
Yorumlar
Kalan Karakter 800