2022’nin Ekonomik Görünümü: Dijital Dayanıklılık ve Deneyim Ekonomisine Dönüş

Yaklaşık iki yıldır pandemi, gelecekte olacaklara dair küresel görüşün üzerini örttü. Dünya genelinde virüsün aralıklı olarak nasıl yeniden ortaya çıkacağına dair aşıya dayalı bir vizyon oluşsa da değişkenler ortaya çıktıkça ve riskler devam ettikçe ilerlemenin kırılgan olduğunu öğrendik.

Yaklaşık iki yıldır pandemi, gelecekte olacaklara dair küresel görüşün üzerini örttü. Dünya genelinde virüsün aralıklı olarak nasıl yeniden ortaya çıkacağına dair aşıya dayalı bir vizyon oluşsa da değişkenler ortaya çıktıkça ve riskler devam ettikçe ilerlemenin kırılgan olduğunu öğrendik.

Kesin olan bir şey var: Pandemi sırasında dünyanın dört bir yanındaki işletmeler için dijitale geçiş karşılığını verdi ve 2022'de ana tema olmaya devam edecek.

Mastercard Ekonomi Enstitüsü'nün "Ekonomi 2022" raporu, tüketici gözüyle bakıldığında kritik trendlere dayalı olarak gelecek yıl için küresel bir görünüm sunuyor. Raporda, veri bilimcileri ve ekonomistlerden oluşan bir ekiple ve diğer kaynakların yanı sıra Mastercard ağındaki toplu ve anonimleştirilmiş satış etkinliklerinden yararlanarak, beş temel faktörün- tasarruf ve harcama, tedarik zincirleri, dijital hızlanma, küresel seyahat ve ekonomik risklere dair büyüyen bir liste- küresel ekonomiyi nasıl şekillendirmeye devam edeceği değerlendiriliyor.

Temel bulgular şunlar:

1. Birikmiş tasarrufların tüketici harcamaları, 2022'de küresel GSYİH büyümesine %3 ek katkı sağlayabilir.

Hanehalkı tasarruf oranları 2021'de arttı ve pandemi öncesine kıyasla neredeyse iki katına çıktı. Tüketicilerin daha büyük banka hesap bakiyelerini, yatırımlarını ve daha düşük borç yüklerini kullanarak tasarruflarından ne kadar hızlı veya yavaş harcama yaptıkları, küresel ekonomi üzerinde dalgalı bir etkiye sahip olacaktır. Tasarruflar hızlı bir şekilde kullanılırsa, bu tasarruf kaynaklı büyüme, küresel gayri safi yurtiçi hasılada 4,5 puanlık bir artışa daha yakın olabilir. Bununla birlikte, hükümet teşvikleri azaldıkça ve özellikle gelişmiş ekonomilerde enflasyon yükseldikçe, 2021'deki büyümedeki toparlanmanın ardından 2022'de ekonomik büyümenin yavaşlaması bekleniyor.

2. Hane halkı harcamalarında maldan hizmetlere geçişte rekor kıran bir geri dönüş yaşanıyor.

2021'de, mobilite kısıtlamalarıyla birlikte tüketici tasarruflarında yaşanan önemli artış, hizmetlere geçişte 27 yıllık büyük bir geri dönüşe neden oldu. Kriz öncesi, mallara yapılan harcamaların payı, hizmetler ekonomisinin hızla artmasıyla birlikte, on yıllar boyunca, yılda-%0,3'lük kademeli bir hızla düşüyordu. Kuaför dükkânlarını kapatan ve taksileri boş bırakan pandemi, bu trendde büyük bir kesintiye neden olarak, mal harcamalarının payını en yüksek noktasına %39'dan yaklaşık %47'ye yükselterek hizmet ekonomisini sarstı ve aynı zamanda tedarik zincirine büyük bir yük oldu. Dolaplara sığmayan stoklamalarla birlikte, hizmetlere dönüş, zirvenin yaklaşık %6 puan altında yerini sürdürüyor. 2022'de sınırlar açıldıkça ve hizmetler yeniden daha erişilebilir ve arzu edilir hale geldikçe dengenin normalleşmesi bekleniyor.

3. Perakende sektöründeki dijital değişimin %20'si, tüketicilerin nasıl ve ne satın aldıklarını yeniden şekillendirerek yerini koruyor.

2021'de "e-konomi" trendinin kalıcı olduğu tahmin edilmişti. Bu yılki rapordaki bulgular, e-ticarete geçişteki zirvenin kabaca %20'sinin perakende sektörü için kalıcı seyrettiğini gösteriyor. Önemli bir ivme gösteren küresel dijitale geçişle birlikte büyüyen bir eğilim de keşfediliyor: şarap kulüpleri, haftalık market teslimatı ve giyim gibi e-ticaret aboneliklerinde artış. 32 pazardaki ülkelerin yaklaşık %88'i, bir önceki yıla kıyasla 2021'de abonelik hizmetlerinde bir artış gördü. Özellikle, araba şirketleri, sanal egzersiz uygulamaları, bisiklet kiralama ve evcil hayvan hizmetleri, abonelik modeline geçen çok sayıda işletme arasında. Sorunsuz bir ödeme deneyimine izin veren bulut tabanlı bilgi işlem, abonelik ekonomisinin büyümesi adına önemli bir etkinleştirici oldu ve artan sayıda yeni işletme ve tüketici ilgisine sebep oldu.

4. 2022'de uluslararası seyahat açıldıkça orta ve uzun mesafeli uçuşların iyiye gitmesiyle eğlence amaçlı seyahat toparlanmaya devam ediyor.

2021'de seyahate dönüş, yollarda ve havaalanlarında tam olarak başladı, ancak büyümenin devam etmesi, seyahat yasaklarına neden olan virüs varyantlarının ortaya çıkmasına bağlı. Yurtiçi ve kısa mesafeli seyahatte (600 milden daha az) hızlı bir toparlanma gördük, orta mesafeli seyahat (600-1.800 mil) ise daha az seyahat kısıtlamasıyla kaldırılmaya devam ederken uzun mesafeli seyahat opsiyonları geride kalıyor. 2022'de, yeni COVID varyantlarının artması riskiyle, hükümetlerin önemli seyahat koridorlarını geniş çapta kapatmak yerine aşıları zorunlu kılmak gibi daha odaklı güvenlik önlemleri ile yanıt vermesi bekleniyor.

5. Riskler, küresel ekonomiyi bozma potansiyeline sahip olmaya devam ediyor.

Omicron gibi yeni COVID-19 varyantları en büyük acil riski oluşturuyor, ancak son iki yılda %66 değer kazanan konut fiyatlarındaki keskin bir yeniden ayarlama, petrol fiyatlarındaki artış, gelişmiş ekonomilerdeki mali uçurumlar ve uluslararası tarif savaşları da dahil olmak üzere toparlanmayı raydan çıkarma potansiyeline sahip yaklaşık bir düzine ek risk daha var.

2021, birçok kişinin özlemini duyduğu normale dönüş değildi, ancak muazzam bir ilerleme dönemiydi: ekonomik büyüme, aşıdaki ilerlemeler ve büyük ve küçük işletmeleri daha dayanıklı hale getiren dijital dönüşümler. Açık ve belirgin risklere rağmen, dijital işletmelerin gelişmesi, tüketici talebinin- ve harcama gücünün- büyümesi ve deneyim ekonomisinin gelecek yıl yeniden ortaya çıkması bekleniyor.

Kaynak

Paralarını Kaybetmeden Önce Zengin ve Ünlü Olan 25 Kişiİşte kariyerlerinin bir noktasında tüm parasını kaybeden zengin ve ünlü kişilerden 25 örnek. Bazıları kendini toparlamayı, bazıları ise finansal sıkıntıdan kurtulamadı.

 

 

Etiketler Ekonomi 2022
Yorumlar
Kalan Karakter 800