Hedefinizi nasıl belirlemelisiniz?

Farkında olsak da olmasak da hepimizin hedefleri var. Hayaller, umutlar, gelecek vizyonları bunların hepsi bir şekilde hedef kategorisine girer. Peki hedef belirleme teorisi nedir? Nasıl hedef belirleyebilirsiniz?

Güncelleme:

Farkında olsak da olmasak da hepimizin hedefleri var. Hayaller, umutlar, gelecek vizyonları bunların hepsi bir şekilde hedef kategorisine girer. Hedefler hakkında hatırlamamız gereken şey, onlara odaklanabilmek için onların hedef olduğunu ve üzerinde çalışmanız gereken bir şey olduğunu kabul etmeniz gerektiğidir. 

PEKİ HEDEF BELİRLEME TEORİSİ NEDİR, NASIL HEDEF BELİRLEYEBİLİRSİNİZ?

Hedef Belirleme Teorisi, 1968'de Edwin Locke tarafından oluşturuldu. Teorinin ana yönü, çalışanların hem işte hem de iş dışında mümkün olduğunca üretken olmak için motive olmalarına yardımcı olmasıydı. İyi tanımlanmış ve belirlenmiş hedeflere sahip olmanın önemine ve bu hedeflere ilişkin geri bildirimin nasıl verildiğine ve alındığına bakıldı.

Locke, hedeflerin yalnızca gerçekçi değil, aynı zamanda açık ve tanımlanmış olması gerektiğini biliyordu. 

Locke tarafından oluşturulan hedef belirleme teorisinin beş ilkesi vardı:

  • Netlik: Hedef spesifik ve net olmalıdır
  • Meydan okuma: Hedef doğası gereği her zaman gerçekçi olmalı. Ancak yine de size meydan okumalıdır.
  • Taahhüt: Hedefiniz olumlu bir sonuca sahip olmalıdır.
  • Geri bildirim: Süreç boyunca, hedefinizi izleyebilmeniz için birilerinden geri bildirim almalısınız.
  • Karmaşıklık: Hedef karmaşıksa ve tamamlanması biraz zaman alacaksa, bunu yol boyunca daha küçük hedeflere bölmek daha iyi olabilir.

Hedef belirleme teorisinin amacı, sahip olabileceğiniz tüm hedeflere ulaşmanıza yardımcı olmaktır. Ancak bunu gerçekten yapabilmek için önce aklınızda bir hedefin olması gerekir. İşte kişisel yaşamınızda, hedefler belirlemek ve geleceğinizi şekillendirebilmeniz için ana nedenlerden bazıları: 

Hayatınızın Kontrolünü Elinize Almanızı Sağlar

Kendinize hedefler koyarak, hayatınızın kontrolünü elinize alabilirsiniz. Elbette, yolunuza çıkan ve sizi yoldan çıkarabilecek şeyler olacak, ancak yine de kendi hayatınızın ve nereye gittiğinin kontrolünü elinize almaya çok daha hazır hissedeceksiniz.

Size Geliştirmeniz İçin Bir Şey Verir

Kendinize hedefler belirlediğinizde, hayatınızda yapabileceğiniz daha çok şey olduğunu kabul edersiniz. Kendinize geliştirmeniz için bir şeyler vermek her zaman daha iyi bir fikirdir.  Değişiklik yapabileceğiniz ve bildiklerinizi ve yapabileceklerinizi geliştirebileceğiniz yolları belirleyebilirsiniz.

Sizi Motive Ederler

Hayat bazen planlarınıza bir engel koyabilir. Ama hedefinizin olması sizi motive eder. Gelecekte dört gözle beklediğiniz bir hedefiniz yoksa, hayatınız zorlaştığında vazgeçme şansınız çok daha yüksek olur. Hedefiniz için çaba göstermelisiniz. 

Hedef Belirleme Süreci

Artık hedef belirleme teorisini daha iyi anladığınıza ve hedefler belirlemek istediğinizi bildiğinize ve bunların sizin için nasıl değerli olabileceğini anladığınıza göre, gerçek hedef belirleme sürecini bilmek isteyeceksiniz.

  • Hedeflerinizi Yazın

Yapmanız gereken ilk şey, hedeflerinizi yazmaktır. Bunları aklınızda bulundurabilirsiniz, ancak onları yazarak onları gerçeğe dönüştürür ve onlara güç verirsiniz.

  •  Smart Olarak Değerlendirin

Ardından, bunları mümkün olduğunca SMART yaptığınızdan emin olmanız gerekir. SMART, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, Spesifik ve Zamana dayalı anlamına gelir; bu, belirsiz ve zayıf bir hedefi alıp gelecekte gerçekten yapabileceğiniz bir şey haline getirmenin yoludur.

  • Zamanlayın

Ayrıca hedefleriniz için zamanlama yapmanız gerekir. Aklınızda bir zaman planlaması olması, sizi nihai hedefinize götürecek bir aciliyet duygusu yaratmanıza yardımcı olacak. 

Anı yaşamak önemli olsa da geleceğe bakmak da önemlidir. Sonuçta, nerede olabileceğinize odaklanmadan, neyi başarabileceğinizi nasıl bileceksiniz?

Harcama Alışkanlıklarınızı Nasıl Kontrol Altına Alabilirsiniz?Harcama alışkanlıklarınızı kontrol altına alarak nasıl finansal iyilik haline geçebilirsiniz? İşte taktikler:

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800