Stresi ekonomik yönetmenin yolları

Her zaman ödemeniz gereken faturalarınız, elinizde tutmanız gereken bir işiniz ve ara sıra halletmeniz gereken acil durum masraflarınız olacak. Asıl önemli olan bu stresle nasıl başa çıkmanız gerektiğidir.

Her zaman ödemeniz gereken faturalarınız, elinizde tutmanız gereken bir işiniz ve ara sıra halletmeniz gereken acil durum masraflarınız olacak. Asıl önemli olan bu stresle nasıl başa çıkmanız gerektiğidir.

Biraz ileri görüşlülük ve çokça araştırmayla, en endişeli tüketici bile finansal ve zihinsel sağlıkları üzerinde bir kontrol duygusu kazanmaya başlayabilir. 

YÜZLEŞİN

Finansal stresi yönetmenin ilk adımı, durumunuzu dürüst bir şekilde değerlendirmek. Finansal hayatınızın sizi strese sokan her yönünün bir listesini yapın. Biriktirdiğiniz tüm kredi kartı borçlarından korkuyor musunuz? İşinizi kaybederseniz, önemsiz acil durum fonunuzun sizi ayakta tutmayacağından mı endişeleniyor musunuz? Yoksa bütçenizin olmamasından mı endişelisiniz?

Ardından, finansal hesaplarınızı düzenleyerek başlayın. Her banka, yatırım ve kredi hesabı için oluşturulmuş çevrimiçi hesaplarınız olduğundan emin olun. Bir ödemeyi kaçırmamak için son tarihler için uyarılar ayarlayın.

Yüzleşmekten korktuğunuz tüm finansal sorunlara ışık tutarak, muhtemelen sorunların gözüktüğü kadar göz korkutmadığının farkına varacaksınız

BÜTÇE OLUŞTURUN

Her hesabı gözden geçirdikten sonra, harcamalarınızı takip etmek ve bir bütçe oluşturmak için biraz zaman ayırın. Bütçe kullanmak, harcamalarınızda kısabileceğiniz sızıntıları belirlemenize yardımcı olacak.

Asıl amacınız finansal stresinizi yönetmekse, paranızın nereye gittiğini bilmek önemli. Paranızla iyi bir bütçe planı yaparak borçları kapatmanız, nihayetinde sizi daha sağlıklı finansal ve duygusal bir yere götürecek. Bütçe yapmak yemek pişirmek gibidir. Tarife tam olarak uymamanız, yemeğin tadı güzel olmayacağı anlamına gelmez. Kendinize mutlu bir alan yaratana kadar bütçenizi değiştirmeye devam edin.

KENDİNİZİ GÖREVLENDİRİN

Kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak tüm görevleri yazın. Bunları yönetilebilir görevlere ayırmaya çalışın. Amaç, görevleri daha az bunaltıcı hale getirmek ve onlarla başa çıkmak için daha fazla motive olmanıza yardımcı olmak. Her şeyi yazdıktan sonra, her görevi belirli bir gün için atayın. Herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda, görev başına düşündüğünüzden daha fazla zaman ayırın.

Önünüze engel çıkarsa, derin bir nefes alın ve olası çözümler için beyin fırtınası yapın. Dikkatinizin dağılmaması için yeni bir göreve başlamadan önce her görevi bitirmeye çalışın.

DUYGULARINIZI HİSSEDİN

Ne kadar zor olursa olsun, duygularınızı anlamak için biraz zaman ayırın. Yürüyüşe çıkın veya meditasyon yapın. Duygularınızı anlamaya çalışmak umutsuzluk veya üzüntü içinde olmanız anlamına gelmez. Bu sadece ne hissettiğiniz konusunda dürüst olmanız anlamına gelir.

Duygularınızı anlamak, aynı zamanda bir bütçeniz varsa ve borcunuzu ödemeye çalışıyorsanız harcama dürtülerinden de kaçınmanıza yardımcı olacak.

YARDIM İSTEYİN

Borç ana stres kaynağınızsa, ilk adım borç verenlerinizle ve fatura sağlayıcılarınızla iletişime geçmek ve aylık ödemelerinizi nasıl azaltacağınızı sormak olmalı.

Tüm borçlarınızın listesini yapın ve bir erteleme programı olup olmadığını öğrenmek için her biriyle iletişime geçin.

RUH SAĞLIĞINIZA DİKKAT EDİN

Finansal durumunuzla daha sağlıklı bir ilişki geliştirmenin ilk adımı olarak uzman birileriyle görüşebilirsiniz. 

İsterseniz Özlem Denizmen’in öncülüğünde geliştirilen mobil uygulama Moneye'nin danışmanları ile iletişime geçebilir, aklınıza takılan finansal konularda yardım da alabilirsiniz.

Moneye Danışanlarından Al Haberi! Moneye Danışmanı'yla görüşen kullanıcımız, görüşmenin faydalarını işte böyle anlattı:

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800