Harcamalarınıza Doğru Yön Vermenizi Sağlayacak 5 Tüyo

Harcamalarınızı kontrol etme ve ihtiyaçlara yönlendirme alışkanlığı kazanarak hem finansal hayatınıza hem de buna bağlı olarak sosyal hayatınıza yön verebilirsiniz. Sizin için işleri kolaylaştıracak 5 tüyo hazırladık..

Bu tüyoları uygularken planlı, kararlı ve sabırlı olmaya özen gösterin, çünkü unutmayın ki başarı özveri gerektirir.

 1- Ev masraflarına limit belirleyin.

Genelde  ev harcamaları bütçenin en yüksek ve yanıltıcı kalemleri oluyor. O yüzden ev harcamalarını:

Mutfak alışverişleri

Faturalar

Dekor harcamaları

Temizlik alışverişleri

Beyaz eşya alımları... gibi başlık başlık  listeleyip, bu başlıkların her birine aylık ve yıllık limit koyun.

Çocuklu aileler, araba kredisi, ev kredisi vb yüklü ödemeleri olan kişiler için ev masraflarının toplam gelire oranı 1/3’ü geçmemeli. 

 2- Doğru borçlanın.

Harcamaların kontrolsüz oluşu, çoğu insanı borç ile tanıştıkları bir sürece sürükleyebiliyor. Bu harcamalar sebebiyle oluşan fakat aslında ihtiyaç dışı olan borçlara biz kötü borçlar diyoruz. Bu borçlanma tipinden uzak durun. Eğer borçlanacaksanız değeri artacak şeyler ya da size getirisi olacak şeyler için borçlanın. Örneğin: Okula dönmenize, ev almanıza yardımcı olan borçlar iyi borçlardır. İyi borç hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın...

 3- Gereksiz harcamalardan uzak durun

Aslında ihtiyacınız olmayan fakat o an için sizi cezbeden ürünleri almayın. Her satın almanız bütçe planınıza uygun olmalı. Yani eğer bir ayakkabı almayı düşünüyorsanız bunu aylık bütçe planınıza eklemiş olmalısınız.

 4-  Araştırma yapmadan almayın

Ayakkabı alacağınızı aylık bütçe planınıza dahil ettiniz, şimdi sıra geldi o ayakkabıyı nereden alacağınıza... İyi bir araştırma sizin %20-%30 hatta çok daha fazla tasarruf etmenizi sağlayabilir. Karşılaştırma siteleri, markaların kendi internet siteleri, e-ticaret siteleri, AVM ve mağazalar da dahil olmak üzere vaktiniz olan günlerde bol bol araştırma yapmaya özen gösterin.

5-  Kendinize yatırım yapın.

Gereksiz harcamalardan tasarruf edip kendi geleceğinize yatırım yapın... Kendinize yatırım yapmak için kod yazma, grafikerlik vb bir gelişim kursuna katılabilirsiniz, aynı şekilde dil öğrenmek için de para harcayabilirsiniz. Bu yatırım öncesi kendinize bazı sorular sormayı unutmayın: Kariyer hedefiniz nedir? Buraya ulaşmak için neler eksik? Nasıl tamamlayabilirsiniz? Bu soruların cevabına göre de kendinizi geliştirmek için bir kursa katılın.

Yorumlar
Kalan Karakter 800