En çok yaptığımız finansal hatalar!

Günlük hayatın içerisinde bazen bilinçli olarak bazense hiç fark etmeden yaptığımız finansal hatalara göz atalım. Küçük hatalardan kurtulmak büyük kayıpları engellemenin anahtarı olabilir.

Hepimiz para kazanmak, kendimize ve ailelerimize daha iyi bir yaşam sağlamak için çok çalışırız. Peki söz konusu elde ettiğimiz geliri yönetmek ve doğru kullanmak olduğunda doğru zamanda doğru adımı atabiliyor muyuz? Finansal hatalardan nasıl kaçınılacağını öğrenmek için zaman ayırmak, doğru yerde ve doğru zamanda cebimizi ve geleceğimizi aydınlatmamıza yardımcı olacaktır.

1. GEREĞİNDEN FAZLA PARA HARCAMAK

Yaptığımız en yaygın hatalardan biri zorunlu olmayan ihtiyaçlarımız için daha fazla harcama yapmaktır. Çoğu zaman, düşündüğümüzden daha fazlasını harcarız. Haftanın büyük kısmında dışarıdan yediğimizde, alışveriş sitelerinde asıl ihtiyacımız olan dışında gözümüze çarpan şeyleri almak küçük gibi görünse bile toplam harcamalarımızda fazla yer tutuyor.  

Çözüm: Bir şey satın almadan önce bizim için istek mi, ihtiyaç mı olup olmadığına bakalım. İndirim kuponları, fırsatlar ve promosyonları kullanmaya özen gösterelim. Harcamalarımızın farkında olmak için, harcamalarımızı yazalım.

2. BÜTÇE PLANI YAPMAMAK

Bir sonraki adıma geçmek ve istediğimiz şeyleri yapmak için bugünden yarına hazırlıklı olmamız gerekir. Bütçemiz, mali durumumuzu kontrol altına almanın en temel yollarından biridir. Paramızı ne zaman ve nasıl harcayacağımızı belirlememizi sağlar.

Çözüm: Gelirlerimizi ve giderlerimizi takip edelim. Harcamalarımızın farkında olarak, harcama yapalım. Ödeme listemize yeni borçlar eklemeden önce dikkatlice düşünelim. Hedefler belirleyelim ve belirlediğimiz hedeflere sadık kalalım. 

3. BORÇ KAPATMADAN BORÇ YAPMAK

‘Borç yiğidin kamçısı, elbette ödenir’ mantığıyla borç altına girmek, kredi kartı borcunun her ay asgarisini ödemek ve krediyi kredi ile kapatmak yapılan en popüler hatalarımız arasında yer alıyor. Bu borca karşı bir plan geliştirmedikçe, borç durumumuzda iyileştirme yapamayız.

Çözüm: Her ay borç ödemeleri için ne kadar harcama yaptığımızı ve çeşitli hesap ve kredilerimizdeki faiz oranlarını öğrenmek bütçemize nefes aldıracaktır. 

4. FİNANSAL KARARLARI ERTELEMEK VE TASARRUF ETMEMEK

Çoğumuz beklenmedik faturalar, sürpriz giderler, acil durumlar, yaşam koşullarındaki değişiklikler vb. için gerekli paraya sahip değiliz. Bunlar başımıza hiç gelmeyecek gibi tasarruf, yatırım vb. finansal kararlarımızı erteleriz. 

Çözüm: Bütçe planımıza tasarruflarımızı dâhil ederek ve tasarruf edebileceğimiz harcama kalemlerini  incelemek alışveriş farkındalığı kazandırır. Tutarlı ve kararlı olalım ve harcamalarımızı ertelemeyelim.. 

Sürdürülebilir yaşam için tasarruf yöntemleriSürdürülebilir yaşam biçimini benimsemenin hem paradan ve dünyamızın kaynaklarını verimli kullanıp tasarruf etmenize yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Sürdürülebilir yaşam, kendinize, çevreye fayda sağlayacak şekilde daha bilinçli karar vermenizi sağlar.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800