Birikim yapmanın püf noktaları

Herkesin yapması gerekir ama birçok kişi yapmamak için bahane üretir. Oysa hayatlarına tasarruf, akıllı harcama, istek ve ihtiyaç ayrımı gibi davranışları sokarak herkesin başarabileceği bir şeyden bahsediyoruz; birikim.

Güncelleme:

Birikime başlamak önemli. Pek çok kimse, birikim yapmak için çok kazanmak gerektiği yanılgısına düşüyor. 3-5 lira ile ne kadar birikir ki, diyenlerin sayısı az değil. Oysa, daha önce dediğimiz gibi, ‘her çok, azdan olur!’

Birikim yapmanın birkaç püf noktası var. Gelin hep birlikte göz atalım.

1. Her şeyin başı bütçe planlaması

Plansız programsız biriktirmek zor. Yapmanız gereken ilk şey gelir-giderlerinizi belirlemek, bütçe yapmak.

Bu sayede ihtiyaç sandığınız birçok şeyin aslında istek olduğunu anlayabilirsiniz. Oluşturduğunuz gelir-gider tablosunda harcamalarınızı görüp, ya harcamalarınızı azaltır ya da ek gelir sağlayacak şeylere yönelirsiniz.

2. Biriktirmek için mini hayaller kurun

Örneğin “Bu ayın sonunda kendime yeni bir kazak alacağım.” deyin. Birikim kavramının kafanızda yer etmesi için başlangıçta kendinizi ödüllendirin.

3. Kurduğunuz hayalleri geliştirerek hedef haline getirin

‘Hayal ile hedef arasındaki fark eylemdir’ demişler. Hayalinizi, hedefe dönüştürün bunun için plan yapın ve sizi hedefinize götürecek birikime başlayın. Bir hedef için biriktirenler, daha başarılı olurlar.

4. Hedefinizi kendinize hatırlatın

Ne için biriktireceksiniz buna karar verdikten sonra mutlaka belli aralıklarla görebileceğiniz yerlere asın hedefinizin fotoğrafını. Bir telefon bir bilgisayar belki de bir yurt dışı tatili...

5. Kumbara alışkanlığı edinin

Birikim yapmaya alışmanın yollarından birisi de kumbaradır. Her gün kumbaraya 20 Türk Lirası atsanız 1 ayın sonunda 600 Türk Lirası eder ve bu başlangıç için oldukça ideal bir tutar.

6. Birikim hesabı açın

Maaş hesabınızın olduğu bankadan bir birikim hesabı açın. Biriktirdiğiniz paranın normal hesabınızda olması onu harcamanıza sebep olabilir. Bu yüzden birikiminizi başka bir hesapta saklamanız daha faydalı olacaktır. 

7. Para harcamaya iten kötü alışkanlığınız varsa bırakın

Ortalama 1 paket sigaranın 40 Türk Lirası olduğunu ve günde 1 paket içtiğinizi düşünürsek ayda tamı tamına 1200 Türk Lirası ediyor. Ve unutmayın bu değerler bağımlılık durumunuza ve sigaranın fiyatına göre değişecektir. Hem sağlınız hem de cebiniz için mutluluğun anahtarı bu alışkanlığı bırakmaktan geçiyor.

8. Gelirinizi yükseltin

Az para kazanıyor olabilirsiniz fakat bu demek değildir ki ek gelir elde edemezsiniz. Yeteneklerinizi yeniden keşfedebilir, boş zamanlarınızı değerlendirebilirsiniz. Ek gelirinizin tamamını birikim yaptığınızı düşünürsek kısa zamanda hedeflerinize de ulaşabilirsiniz.

9. Arkadaş seçiminize dikkat

Üzüm üzüme baka baka kararır malum. Harcayan arkadaşlarınızın yanında değil, birikimci arkadaşlarınızın yanında birikim daha kolay olur. Emin olun bu yöntem bile birikim yapmanızı kolaylaştıracaktır.

10. Hayır demeyi öğrenin

“Hayır ,ben birikim yapıyorum ve harcamalarımı kısmam gerekiyor” diyebilin.

Unutmayın; ileride “iyi ki birikim yapmaya başlamışım” diyeceksiniz.

Eşiyle uyumunu merak edenler için aşk ve para testi!  Eşiyle uyumunu merak edenler için aşk ve para testi! Özlem Denizmen, sizlere 'aşk ve para' testi hazırladı. Haydi testi çözün, eşinizle finansal uyumunuzu görün.

 

Etiketler Para Haber Gelir Birikim
Yorumlar
Kalan Karakter 800