Ay sonu gelmeden eksiye mi düşüyorsunuz?

Ay sonu gelmeden paranız bitiyor ve sürekli eksiye mi düşüyorsunuz? Ya da 'aldığım para bir türlü bana yetmiyor' mu diyorsunuz? Bunun nedeni kişisel finans planınızı doğru yapmamanız olabilir. Peki nedir bu kişisel finans planı, nasıl yapılır?

Bazen masraflar değişir, bazen aldığınız maaş yeni şartlar nedeniyle sizi zorlar ancak geliri doğru yöneterek, ödenemeyecek borcun altına girmekten kurtulabilirsiniz.

Gelir ve giderlerinizi dengeleyecek kişisel bir finans planı yapmak, para kontrolünü elinize almanıza yardımcı olacaktır. Böylece harcamalarınızı kontrol altına alabileceğiniz gibi birikim yapmaya da başlayabilirsiniz. Peki kişisel finans planı nasıl yapılır?

GELİR GİDER TABLOSU OLUŞTURUN 

Kişisel finans planının ilk adımı gelir ve gider tablonuzu oluşturmaktır. Aylık düzenli geliriniz ne kadar ise bir kenara yazın. Diğer tarafa ise aylık düzenli olarak yaptığınız harcamaları yazın.

Borcunuzu, kiranızı, faturalarınızı ayrı ayrı yazarak net bir tablo elde edebilirsiniz. Böylelikle gelir giderinizi yavaş yavaş düzene oturtmaya başlayabilirsiniz.

HARCAMALARI GÖZDEN GEÇİRİN 

Size çok basit bir örnek vereceğiz. Kimi zaman evde yemek yerine dışarıda yemek isteyebilirsiniz. Fakat bunu sürekli hale getirmek, sizi zorlamaya başlayabilir. Yemek nasılsa temel ihtiyaç düşüncesiyle farkında olmadan yaptığınız bu harcamalar, zamanla bütçenizi zorlar. Bu noktada önemli olan, harcamalarda farkındalık kazanmaktır. Neyi, neden harcıyorsunuz? Gerçekten ihtiyacınız var mı? Bu soruyu harcama yapmadan önce her defasında kendinize sorarak ipleri elinize alabilirsiniz.

Günlük, haftalık ve aylık harcamalarınızı ara ara yeniden gözden geçirmenizde fayda var. Böylece gereksiz harcamalarınızı tespit edip ona göre yeniden bir plan yapabilirsiniz.

TASARRUF YAPMAYA ÇALIŞIN

En ufak tasarruf bile sizin kişisel finans planınıza destek olacaktır. Faturalardan tutun da, aboneliklere kadar her harcamada tasarrufa gitmek önemli. İsterseniz, faturaları düşürmek için 20 yöntem başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

 Aylık en çok neye para harcıyorsanız onun üzerine gidip tasarruf yollarını araştırmaya başlamanız bütçenize iyi gelecektir.

MAAŞINIZI HEMEN BİTİRMEYİN

 Maaş günü çılgınlar gibi harcama yaparak geçirmek isteyebilirsiniz. Durun! Bunu yapmak yerine maaşınızı almadan bir gün önceden gelir-gider tablonuzu yapın, maaşınızı aldığınız anda da bir kısmını birikime ayırın.

 Zorunlu giderlerinizi ödedikten sonra elinizde ne kadar para kaldığına bakın. Kalan parayla ay sonunu getirmeye gayret edin yani gelirinizin içinde kalmaya çalışın. Olmuyorsa ek gelir şart.

Gelir ve gider dengesini sağladıktan sonra kişisel finans planınızı başarıyla gerçekleştirmiş olursunuz. 

Hangi dönemde hangi harcama hatalarından uzak durmalıyız?Herkes parayla ilgili hata yapabilir. Bazen gerektiği kadar birikim yapamayız ya da ihtiyacımız olmayan şeylere çok para harcarız. Ancak, bunları kontrol edebildiğimiz zaman stresimiz azalır ve paramız artar.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800