Yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli?

Yatırım yaparken paranızın tümünü riskli yatırımlara yönlendirmemeye ve duygusal davranmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Bilmediğiniz yatırım araçlarından uzak durmalı, uzmanların tavsiyelerine göre yatırımınıza yön vermelisiniz.

Yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenlerin başında amacınızı ve yatırım stratejisini belirlemek geliyor. Her girişimcilik örneğinde olduğu gibi yatırım yaparken de hedeflerinizi belirlemelisiniz. Ayrıca hedeflere ulaşmak için nasıl bir strateji gerektiğine de karar vermelisiniz. Dikkat edilmesi gereken diğer faktörler ise şöyle:

RİSKLİ YATIRIMA DİKKAT!

Tüm paranızı riskli yatırımlara yönlendirmeyin: Yatırım yaparken, özellikle hisse senedi, opsiyon, vadeli türev veya kaldıraçlı işlemler gibi riskli alanlara yatırım yaparken, tüm paranızı bu yatırım seçeneğinde harcamayın. Tüm birikmişi kaybetme riski olduğunu her zaman aklınızda bulundurun ve yatırımınızı çeşitlendirin, örneğin belirli bir miktarı risksiz yatırım alanlarda tutun.

BİLGİNİZ YOKSA UZAK DURUN

Bilgi sahibi olmadığınız yatırım aracından uzak durun. Yeterli bilgiye sahip değilseniz kripto para, Eurobond, hedge fon ya da düşük dereceye sahip tahvillere yatırım yapmak paranızın tamamını kaybetmenize yol açabilir. Aynı durum hisse senedi yatırımlarında da geçerli. Örneğin hisse senedi, kripto para, fon, Eurobond gibi yatırımlarda bilgi sahibi olmadığınız şirketlere ait hisse senedi satın almak hatalı bir adım atmanıza neden olabilir. Hisse senedi yatırımlarında sektörün durumundan şirketin kar dağıtım politikasına, genel ekonomiden şirketin finansal durumuna ve hisse performansına kadar birçok farklı unsur etkili olur. Bu nedenle, yatırım yaparken yeterince araştırma yapmayı ihmal etmeyin.

MANTIĞINIZLA HAREKET EDİN

Yatırım yaparken duygularınızla değil mantığınızla hareket etmeye gayret gösterin: Yatırım yaptığınız araçları araştırın ve piyasa beklentilerini takip edin. Olumsuz haberler aldığınızda duygularınıza kapılıp yatırımı hemen elden çıkarmak yerine öngörülerinizi gözden geçirin ve atılacak adımları belirleyin. Örneğin her yatırım adımınız için kendinize durma noktası belirleyebilir ve bu kararlarınıza uygun al sat işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

UZMANLARIN TAVSİYESİ YORUMLARI

Yatırım yaparken güvenilir kaynakları takip edin: Öne çıkan her haberi değil, uzmanların tavsiye ve yorumlarını dikkate alın. Uzmanların ise bu konuda ehil olduklarına emin olmalı, özellikle Yatırım tavsiyesi alacakları kişilerin SPK lisanslarına sahip olup olmadıkları ve finansal piyasa tecrübelerine bakın. Ancak bu tavsiye ve yorumları kendi yatırım stratejiniz, ihtiyaç ve kararlarınızla birlikte değerlendirin.

Kredi kartı kullanırken bunlara mutlaka dikkat edin!Kredi kartı kullanırken bunlara mutlaka dikkat edin!Kredi kartından yana dertli olan çok... Oysa ki kredi kartı doğru kullanıldığında her işi kolaylaştıran bir banka ürünü. Gelin kredi kartı kullanırken dikkat etmeniz gereken hususları inceleyelim.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800