Plazadan taş ocağına uzanan başarı hikâyesi

Babasının vefatıyla işlerin başına geçmek zorunda kalan ve avukatlık yaptığı plazadan çıkıp, kendisini mermer ocağında bulan Melike Alpay Özmen’in İlk duyduğu sözler ‘Kadın başına yapamaz, madeni satar’ oldu. İşte onu motive eden ve başarıya götüren de bu sözler oldu.

Plazadan çıkıp Muğla’da mermer ocağının, fabrikaların başına geçmek zorunda kalan Melike Alpay Özmen, baretini taktı, kollarını sıvadı. Kadın istihdamını üç katına çıkardığı Alpay Mermer Madencilikte, ilk iş olarak Cinsiyet Eşitliği Komitesini kurdu. 6 yılda şirketin ihracatını yüzde 250, üretimi yüzde 160 artırdı. Büyüme oranını ise sayısı artan kadın çalışanlarla birlikte yüzde 210’a çıkardı.

Plazadan taş ocağına uzanan başarı hikâyesi resim: 0

AMCA YOK DAYI YOK...

Erkek işi olarak adlandırılan maden ocağı yönetiminin kendisine nasıl kaldığını Özmen,  şu sözlerle anlattı: “Babamın emek verdiği bu işi ortada bırakamazdım. Babam Gökhan Alpay, 1996 yılında Muğla’da Alpay Mermer Ocağı’nı ve fabrikalarını kurdu. Ama 52 yaşında vefat etti. İki kız kardeşim var o zaman biri 21, diğeri 10 yaşındaydı. Ben henüz 27 yaşındaydım. İstanbul’da şirketler hukuku alanında uluslararası avukatlık yapıyordum. Plazadan çıkıp Muğla’da mermer ocağının, fabrikaların başına geçmek zorunda kaldım. Ailede amca yok, dayı yok, ağabey yok, sorumluluk alacak erkek yok. Ben vardım kadınlar vardı. ”

Plazadan taş ocağına uzanan başarı hikâyesi resim: 1

KADINLAR ‘KADIN BAŞINA’ BAŞARABİLİYOR

İlk günler kadın başına başaramaz eleştirisiyle karşı karşıya kalırken,  bugün ‘Alpay Mermer’e kadın eli değdi, güzelleşti’ övgüsünü duyduğunu belirten Özmen, İki mermer fabrikamızda çalışan toplam kadın sayısını yüzde 70 artırdık. Fabrikada üretim alanında ve idari birimlerde çalışan kadın sayısını 67’ye çıkardık. Hedefimiz fabrikalarımızdaki yüzde 35 olan kadın istihdam oranımızı 50 ve üzerine çıkarmak. Diğer sektörlere göre bu oran normal görülebilir. Ama maden sektöründe çok yüksek bir kadın istihdamı. Genel müdürümüz, finans müdürümüz kadın. Fırsat eşitliği sağlandığında kadınlar ‘Kadın başına’ başarabiliyor. Biz bunu gösterdik” diye konuştu.

KOMİTE EŞİTLİĞİN GARANTİSİ OLACAK

Firmanın hedeflerinde hayatın her alanında eşitlik sağlamak olduğunu söyleyen Melike  Özmen, “Eşitlik politikasının devamlılığı, bu eşitliğin işe alım süreçlerinden şirket içi hayata kadar her alana yayılması için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi kurduk. Kadın ve erkek tüm personeller arasında denge, çeşitlilik ve eşit haklar politikası benimseyen şirketimizde, kurulan komite kapsamında 4 temel hedefimiz bulunuyor.  Bunlar:

Plazadan taş ocağına uzanan başarı hikâyesi resim: 2

• İşe alım ve seçim süreçlerinde cinsiyet eşitliğine dayalı uygulamalar geliştirmek

• Tüm personele Toplumsal Cinsiyet Eşitliği eğitimleri düzenlemek

• Kurumda güvenli yaşamın sağlanması için cinsel istismar ve cinsel saldırı, taciz ve mobing hakkında bilgilendirmek ve kurum içi şikâyet hattı kurmak

• Kurum personelinin iş-yaşam dengesi konusunda çalışmalar yapmak” açıklamasında bulundu.

ÇALIŞANLARA 2 HAFTA EK İZİN

Kadınların iş hayatının her alanında yer alabileceğini gösteren Alpay Mermer Madencilik, çalışanlarının sosyal haklarını da ihmal etmiyor.

2022 yılında yapılan düzenlemeler arasında; 0-3 yaş bebeği olan kadınlara evden çalışma hakkı, yeni doğmuş bebeği olan erkek çalışanların izin süresinin 5 günden 2 haftaya çıkarılması ve kadınların yasal rapor ve izinlerine ek 2 hafta izinleri bulunuyor.

'Kadının adı yok'tan 'Kadının adı var'a...'Kadının adı yok'tan 'Kadının adı var'a...Partilerin tercihlerini erkek adaylardan yana kullanmaları siyaset sahnesinde yıllarca "kadının adı yok" dedirtti. 1935'den 2002 yılına kadar siyasette kadınların oranı yüzde 4,5'u geçemedi. Alınması gereken çok yol olsa da günümüzde yakalanan yüzde 17'lik kadın oranı umut verici.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800