Yapay zeka uçaklarda da kullanılmaya başladı: Uçuş güvenliğini artırıyor

Popülerliği hızla yükselen yapay zeka teknolojisi, pek çok farklı alanda insanlığa fayda sağlayabilecek şekilde entegre edilmeye başlıyor. Uçaklar gibi günümüzün en yaygın ulaşım araçlarından birinde dahi kullanılan bu teknoloji, uçuş güvenliğini artırmak için etkili bir şekilde kullanılıyor.

Dünyanın önde gelen eğitim kurumlarından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yürütülen bir proje, havacılık sektöründe inovasyonel bir yaklaşım sunuyor. Enstitü bünyesinde faaliyet gösteren Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) tarafından geliştirilen "Air-Guardian" adlı sistem, pilotlarla uçaklar arasındaki etkileşimi artırarak daha güvenilir uçuş deneyimleri sunmayı amaçlıyor.

Hataları önceden tespit ediyor

Air-Guardian, çalışma süresince pilotun dikkatini ve hareketlerini izleyerek olası hataları önceden tespit etmeyi hedeflerken aynı zamanda uçaktan gelen verileri analiz ederek pilota önemli bilgilendirmeler ve uyarılar iletiyor. Sunulan bu verilerle pilotların işini önemli ölçüde kolaylaştıran sistem, uçuş sırasında karşılaşılabilecek potansiyel riskleri önceden analiz ederek uçuş güvenliğini artırıyor.

Bu proje, şu an için ağırlıklı olarak hava yolu araçları için geliştirilmiş olsa da kapsamı sadece bunlarla sınırlı değil. Orta vadede deniz ve kara yolu araçlarını da içerecek şekilde genişletilmeyi planlayan araştırmacı ekip, yapay zeka teknolojisinin insanlığa sağlayabileceği avantajlardan en üst düzeyde faydalanmayı hedefliyor.

Etiketler uçak Yapay Zeka
Yorumlar
Kalan Karakter 800