Yapay zeka insanların düşüncelerini yazılı metne çevirdi!

Bilim insanları tarafından oluşturulan bir yapay zeka sisteminin, insanların düşüncelerini yazılı kelimelere dönüştürme yeteneğine sahip olduğu belirtildi.

Bilim insanları, büyük dil modelleriyle eğittikleri yapay zeka aracılığıyla zihinleri okuma yeteneğine sahip olduklarını duyurdu. NewScientist'in raporuna göre, bir grup araştırmacı, sadece sensörlerle donatılmış bir kask ve yapay zeka kullanarak bir bireyin düşüncelerini yazılı kelimelere dönüştürebileceklerini açıkladı.

Metin formatına dönüştürüldü

Katılımcılar, elektroensefalogram (EEG) kayıtları alabilen bir başlık takarak kafa derilerinden elektriksel beyin aktivitesini ölçtüler ve metin pasajlarını okudular. Elde edilen EEG kayıtları daha sonra DeWave adlı bir yapay zeka modeli tarafından kullanılarak metin formatına dönüştürüldü. DeWave'in, beyin sinyallerinin belirli cümlelerle eşleştiğini ve bu ilişkiyi öğrenmek için bir dizi örneğe dayalı olarak eğitildiği belirtildi.

Örneğin, 'merhaba' demeyi düşündüğünüzde, beyin belirli sinyaller gönderir. DeWave, bu sinyallerin 'merhaba' kelimesiyle nasıl ilişkilendiğini öğrenmek için farklı örnekleri inceledi. DeWave, daha sonra bu anlayışını, beyin sinyallerini ChatGPT'ye güç veren açık kaynaklı bir büyük dil modeline (LLM) bağladı. Bu LLM, DeWave'den gelen sinyalleri rehber olarak kullanarak cümleler oluşturabilen zeki bir yazar gibi davranıyor. 

Son olarak, araştırmacılar, hem DeWave'i hem de dil modelini bir araya getirerek EEG verilerine dayanarak cümle yazma yeteneklerini daha da geliştirmek için eğitim yaptılar. Bu teknolojinin ilerlemesiyle, özellikle felç geçirenler gibi konuşma yetisini kaybetmiş bireyler için iletişimi kolaylaştırabileceği öngörülüyor. 
 
 
 
 

Etiketler Yapay Zeka
Yorumlar
Kalan Karakter 800