WhatsApp'a reklam mı geliyor? Mottosu "Reklam yok! Oyun yok! Hile yok!" idi...

Facebook'un çatı şirketi Meta, dünya genelinde popüler mesajlaşma platformu WhatsApp'ta reklam gösterimi yapılması konusunu tartışıyor. Kullanıcıların uygulamayı terk etmesi endişesi ve şirketin eski mottosuna aykırı olması nedenleriyle bu konuda henüz net bir karar verilebilmiş değil.

Güncelleme:

Facebook'un çatı şirketi Meta, WhatsApp'ta reklam gösterip göstermeme konusunu tartışıyor ve bu durum şirket içi tartışmalara yol açıyor. Konu hakkında bilgi sahibi olan kişiler, şirketin WhatsApp'ta sohbet listesinde reklam gösterilmesini değerlendirdiğini ancak nihai bir karar verilmediğini belirtiyor. Bu durum, kullanıcıların uygulamayı terk edeceği endişesiyle şirket içinde yüksek düzeyde tartışmalara neden oluyor. Ayrıca, uygulamanın reklamsız kullanımı için abonelik ücreti alınıp alınmayacağı da tartışma konusu. Ancak, birçok iç kaynak, böyle bir hamlenin olasılığına güçlü bir şekilde karşı çıkıyor.

Meta, WhatsApp'ın kurucusu ve uygulamanın başkanı Will Cathcart'ın Financial Times'ın bu iddiasını reddetmesine rağmen, WhatsApp'tan bir sözcü, böyle bir konuşmanın gerçekleştiğini yalanlamadı. Sözcü, "Şirketimizde birisinin yaptığı her konuşmayı açıklayamayız, ancak bunu test etmiyoruz, üzerinde çalışmıyoruz ve bu kesinlikle bizim planımız değil" dedi.

WhatsApp'ın kurucusu Brian Acton, 2014 yılında Facebook tarafından satın alınmadan önce şirketin mottosunu "Reklam yok! Oyun yok! Hile yok!" olarak belirlemişti. Bu nedenle, reklam gösterimi konusundaki tartışmalar şirketin mottosuna aykırı düşüyor.

WhatsApp'a reklam mı geliyor? Mottosu

Meta, yatırımcıların sanal gerçeklik ve metaverse alanlarına milyarlarca dolar harcamasından endişe duyduğu ve makroekonomik belirsizlik döneminde darbe alan reklam gelirini desteklemek için çalıştığı bir dönemde, WhatsApp'tan gelir elde etme arzusunda. Şirket ayrıca, verimlilik yılı olarak adlandırdığı bu yılda 10 binlerce kişiyi işten çıkardıktan sonra Temmuz ayında 2021'den beri ilk kez çift haneli gelir artışı açıkladı. Yılın ikinci çeyreğinde elde edilen 31.5 milyar doların büyük bir kısmı reklamlardan geldi.

Reklam ajansı Billion Dollar Boy'un genel müdürü Ed East, "WhatsApp'ta reklam yapmak söz konusu olduğunda kesinlikle birçok fırsat var" dedi ancak kullanıcılar tarafından "müdahaleci" olarak algılanabilecek bir planın pazarlama ekipleri için cazip göründüğünü belirtti.
WhatsApp, düzenli kullanıcıları arasında 200 milyon küçük işletmenin bulunduğu ve işletmelerin, bu reklamları kabul eden kullanıcılara WhatsApp üzerinden doğrudan pazarlama mesajları göndermesine olanak tanıyan bir özelliği test ettiği bir dönemde, bu tür reklam ve içeriklerin kullanıcılar tarafından göz önüne alınacağını belirtti.

Şirket içi tartışmalar hakkında bilgi sahibi bir kişi, planlanan reklam modelinin, Facebook Messenger'daki sohbetler ve Gmail'deki e-postalar arasına serpiştirilmiş reklamlara benzeyeceğini belirtti. Ancak, bu modelin WhatsApp deneyimini kötüleştireceğinden ve kullanıcıların diğer ücretsiz seçeneklere yöneleceğinden endişe duyan üst düzey yöneticiler bulunuyor. Mobil uygulama analisti data.ai'a göre, aylık 2.23 milyar aktif kullanıcısıyla WhatsApp; Instagram ve Facebook Messenger'dan çok daha popüler.

Etiketler WhatsApp meta
Yorumlar
Kalan Karakter 800