Virüs bulaştığında hemen bunları yapın!

Zararlı yazılımlar, akıllı cihazlardaki finans verilerinden, kişisel sohbetlere, e-postalara kadar her şeye ulaşabilir. Peki mobil cihazınıza virüs bulaştığında ne yapmalısınız? Mobil cihazınızı virüsten nasıl kurtarabilirsiniz?

Gizem Kurtul Gizem Kurtul gizem@paradurumu.tv
1 4 ZARARLI YAZILIM NEDİR?
ZARARLI YAZILIM NEDİR?

Zararlı yazılım, programlanabilir herhangi bir aygıta, hizmete veya ağa zarar vermek veya bunlardan yararlanmak üzere tasarlanmış her türlü kötü amaçlı yazılımları ifade eder ve siber suçlular zararlı yazılımları, mali kazanç için mağdurlardan veri elde ederek baskı yapmak üzere kullanır.

2 4 ZARARLI YAZILIM HER TÜRLÜ VERİYE ULAŞABİLİR
ZARARLI YAZILIM HER TÜRLÜ VERİYE ULAŞABİLİR

Bu veriler finansal verilerden sağlık kayıtlarına, e-postalara ve parolalara kadar değişebilir. Banka müşterileri gelişen  teknolojiler ile ortaya çıkan zararlı yazılımların en büyük hedeflerindendir. Zararlı yazılım geliştiren kişilerce bu zararlı kodlar karanlık internet ağı olarak adlandırılan illegal dijital ortamlarda satılabilmekte ve bu kodları satın alan kişilerce dağıtılmaktadır.

3 4 ZARARLI YAZILIMLAR NASIL ÖNLENİR?
ZARARLI YAZILIMLAR NASIL ÖNLENİR?

Truva yazılımları, tuş ve ekran kaydediciler, Pop-Up ekranlar, Spam E-Postalar gibi zararlı yazılımlar, cihazlarınıza bulaştığında yapmanız gereken ilk şey, yazılımı silmek.

Cihazınıza bulaşan zararlı yazılımdan ancak bu zararlı yazılımın silinmesi/temizlenmesi ile kurtulabilirsiniz. Zararlı yazılımın aktif olarak veri çalmaya devam etmesini engellemek amacıyla şunlar yapılmalıdır:

Çok hızlı bir şekilde mobil cihazınızın internet erişimini engelleyin.

4 4 SİM KARTI ÇIKARIN
SİM KARTI ÇIKARIN

Mobil cihazınızda bulunan SIM kartı çıkartın. Kişisel bilgilerinizi yedekledikten sonra telefondaki zararlı yazılımın etkisiz

hale getirilmesi için yetkili bir servise başvurun, ya da cihazınızı zararlı yazılım taraması sonrası yedekleyerek fabrika ayarlarına döndürün.

Telefon üzerinde oturum açılan hesaplara ait (Bankacılık, e-devlet, e-posta, sosyal medya  vb.)  parolaları  güvenli  bir  cihazdan ivedilikle değiştirin.

Yorumlar
Kalan Karakter 800