Şarj kablosu karmaşasına son verecek düzenleme onaylandı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin haziranda üzerinde anlaştığı cep telefonları, tabletler ve dijital fotoğraf makinelerinde USB-C tipi standart şarj kablosu kullanılmasına ilişkin yasal düzenleme Avrupa Parlamentosu'nda (AP) kabul edildi.

SIRADA DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLAR VAR

Avrupa Parlamentosu'nun onayı ile ortak şarj kablosu uygulamasının yürürlüğe girmesi önünde yasal engel kalmadı. Haziranda varılan anlaşma uyarınca, standart şarj kablosu uygulamasının 2024 yılı sonuna kadar yürürlüğe girecek. 2026 yılının ilkbahar aylarında ise dizüstü bilgisayarlarda ortak şarj kablosuna geçilmesi planlanıyor.

YILDA 13 BİN TON ATIK ÖNLENECEK

Avrupa Birliği, düzenleme ile kablo karmaşasının önüne geçilmesini ve daha az elektronik atık oluşmasını hedefliyor. Kararın gerekçesinde, Avrupa'da her yıl ortalama 500 milyon yeni şarj aleti kullanıldığı, buna bağlı olarak yaklaşık 13 bin ton elektronik atık ortaya çıktığı belirlenmişti. Yeni düzenleme ile tüketicilerin harcamalarının da yıllık 250 milyon Euro azaltılacağı tahmin ediliyor. Kablosuz şarj teknolojisinde de 2024 yılına kadar ortak kuralların geçerli olması bekleniyor.

AVRUPA KONSEYİ’NİN ONAYINA SUNALACAK

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamada milletvekillerin 602'si "evet", 13'ü "hayır" oyu kullandı, 8 vekil çekimser kaldı. Onayın ardından yasal düzenleme prosedür gereği Avrupa Konseyi'nin onayına sunulacak. Üye ülkelerin önünde AB düzenlemesini ulusal yasal sistemlere entegre etmek için 12 aylık süre bulunuyor.

Maaşıyla zor geçinen nasıl para biriktirebilir?Maaşıyla zor geçinen nasıl para biriktirebilir?“Nasıl para biriktirebilir?” en çok cevabını aradığımız sorulardan biridir. Her ay harcamalar sonrası eldeki para uçup gider. Bir de mütevazı bir gelirimiz var ise para birikim yapmak, çok bilinmeyenli denkleme dönüşür. Ancak bu çözümsüz değildir. İşte mütevazı bütçeyle para biriktirmenin 9 yolu.

 

Etiketler Teknoloji AB
Yorumlar
Kalan Karakter 800