Rekabet Kurumu'ndan Google'ya para cezası

Rekabet Kurulu, 2021'de alınan karara uygun olarak Google'ın yerel arama hizmetlerine ilişkin yükümlülüklerini otel sorguları açısından yerine getirmediği için günlük para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Güncelleme:

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 2021 yılında yapılan soruşturma sonucunda Google'ın, kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerine genel arama sonuç sayfasında rakiplerine göre avantaj sağladığı belirlendi.

Bu inceleme kapsamında, Google'ın rakip yerel arama sitelerinin erişimini engellediği ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetleri pazarındaki rekabeti bozduğu tespit edildi, bu da Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddesini ihlal ettiği sonucunu doğurdu.

Kurul, bu dönemde şirkete 296 milyon 84 bin 899 lira idari para cezası verdi ve ihlalin giderilmesi ve pazardaki rekabetin sağlanması için bazı yükümlülükler getirdi.

Bu yükümlülükler doğrultusunda Google'ın, rakip yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerine genel arama sonuç sayfasında kendi hizmetlerinden dezavantajlı olmayacakları şartları sağlaması gerekiyordu.

Google, bu endişeleri gidermek için belirlediği tedbir önerilerini Kurul'a sundu.

Kurul, 21 Mart 2024 tarihli toplantısında Google tarafından sunulan tedbir önerilerinin uygulanmasına ve 3 aylık bir süre boyunca izlenmesine karar verdi.

Şirketin açıklamasına göre, bu tedbirler 15 Nisan 2024 tarihine kadar tamamen uygulamaya alındı. Ancak Google'ın, otel sorguları açısından belirlenen yükümlülüklere uymadığı belirlendi.

Bu nedenle Kurul, Google'ın belirlenen yükümlülükleri yerine getirmediği sonucuna vardı.

Kurul, bu ihlal nedeniyle Google'a 15 Mayıs 2024 tarihinden itibaren, yükümlülükler yerine getirilene kadar her gün için 2023 yılı gayri safi gelirinin on binde 5'i oranında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
 
 
 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800