Kendimizi internetten nasıl sileriz?

Özel bilgilerinizin arama motorlarında yayınlanıyor olması korkutucu bir süreçtir ve internetten veri silmek oldukça zor bir iştir. Ancak dijital ayak izinizi en aza indirmek için atabileceğiniz bazı adımlar da yok değil.

Sosyal ağlarımız, uygulamalarımız veya diğer bölümlerimiz aracılığıyla sürekli olarak hakkımızda bilgi paylaşıyoruz. Bu bilgiler kötü niyetli kişilerce kullanılabiliyor ve ciddi zararlara neden olan can sıkıcı süreçler yaşanabiliyor. Bu nedenle en büyük arama motor Google, yeni bir uygulama başlattı.  

İnternet devi, kullanıcılara arama verilerini hızlı, basit ve etkili bir yöntemle temizleme imkanı sunmak için ‘Sizinle ilgili sonuçlar’ fonksiyonunu devreye aldı. Bu fonksiyon sayesinde kullanıcılar, kendileri ve özel bilgileri ile ilgili arama sonuçları üzerinde daha fazla kontrole sahip olacaklar. Diğer yandan Google, kişisel bilgilerin Google’dan kaldırılmasını izleme sayfasıyla da kullanıcıların özel kişisel verilerini korumaya çalışıyor. https://support.google.com/ websearch/troubleshooter/ 9685456 uzantısından ulaşılan sayfada kullanıcıya; ‘Ne yapmak istiyorsunuz?’ sorusu yöneltilerek,

-Google Arama'da gördüğünüz bilgileri kaldırtma

-Bilgilerin Google Arama'da gösterilmesini engelleme

seçenekleri sunuluyor.

GOOGLE ARAMA SONUCU NASIL SİLİNİR?

Arama sonuçları kişisel verileri barındırıyor ise kullanabileceğiniz bir diğer seçenek de ‘sonucu kaldır’ panelini kullanmak.

Bu işlemi yapmak için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:

-Verilerinizi paylaşan arama sonucunu kaldırmak için sağ üstteki üç noktayı tıklayın.

-“Bu sonuç hakkında” paneli açılacak.

-Burada “Sonucu Kaldır” seçeneğine tıklayın.

-Ardından size 3 seçeneğin olduğu bir soru sorulacak.

-Eğer bu verilerden biri ihlal edilmiş ise isteğinizin daha hızlı kontrol edileceği belirtiliyor.

-Burada telefon numarası, ev adresi veya e-posta adresiniz içerisinden hangisinin paylaşıldığını seçin.

-Ardından sağ üstteki “Hakkınızda sonuçlar” kısmına gitmek için sağ üstteki profil butonuna tıklayın.

-Burada “Tüm istekler”, “Devam ediyor” ve “Onaylandı” şeklinde 3 seçenek göreceksiniz.
Aynı sayfa içerisinde “Bu sonucu neden kaldırmak istiyorsunuz” şeklinde yer alan bölüm üzerinden yeni bir istekte bulunabilirsiniz.

-Tabii burada “Kişisel iletişim bilgilerimi gösteriyor”, “Bana zarar vermek amacıyla girdiğim kişiyi gösteriyor”, “Diğer kişisel bilgileri gösteriyor”, “Yasadışı bilgiler içeriyor” ve “Güncel değil” şeklinde farklı seçeneklerden birini işaretlemeniz gerekiyor.

İlk evinizi satın alırken bu adımlara dikkat!  İlk evinizi satın alırken bu adımlara dikkat! İlk evinizi satın almak, hem hayatta hem de finansal açıdan en büyük dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Ev almak, bugüne kadar yaptığınız en büyük satın almanız olabilir. İşte ilk evinizi satın alırken takip etmeniz gereken adımlar.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800