İlk evinizi satın alırken bu adımlara dikkat!

İlk evinizi satın almak, hem hayatta hem de finansal açıdan en büyük dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Ev almak, bugüne kadar yaptığınız en büyük satın almanız olabilir. İşte ilk evinizi satın alırken takip etmeniz gereken adımlar.

BUNLARA DİKKAT EDİN

İlk evinizi satın almak için ilk adımı atmadan önce finansal durumunuzun düzgün olduğundan emin olun. Bu, borcunuzu ödemek ve acil durumlar için birikim yapmanız anlamına gelir.

Mevcut tüm kredi türleri hakkında bilgi edinmek için hazırlık yapın, ardından sizin için en uygun olanı belirlemek için şartlarını karşılaştırın.

Kredi notunuzu öğrenin. Eğer yüksekse konut kredisi kullanırken sorun yaşama ihtimaliniz düşer. 

Ev satın alma sürecinde ve anlaşmanın tamamlanmasının ayrıntılarında size rehberlik edebilecek iyi, güvendiğiniz bir emlakçı bulun.

EV ALMAYA HAZIR OLUP OLMADIĞINIZI BELİRLEYİN

Öncelikle ev almaya hazır olup olmadığınızı belirlemelisiniz. Ev sahibi olmak kiralamaktan daha pahalı olabilir. Çünkü evin tadilatı, bina giderleri, su ve elektrik gibi ek maliyetlerden nihai olarak siz sorumlusunuz.

Ayrıca eviniz ile ilgili vergi ve sigortaları da ödemeniz gerekir. Bu maliyetleri kabaca hesaplayın ve finansal olarak hazırlıklı değilseniz, özellikle de yalnızca bir geliriniz varsa, kötü bir duruma düşebilirsiniz.

Acil durum fonu oluşturmanın yanı sıra, ipotek başvurusunda bulunmadan önce var olan borçlarınızdan kurtulmayı (veya en azından borcunuzu azaltmayı) düşünün. Borcunuzun olması anlaşmanızı bozacak olmasa da, borç verenler, gelirinizin ne kadarının borç geri ödemesine gittiğini gösteren borç-gelir oranını kullanacaklardır.

EN İYİ ÖDEME SEÇENEKLERİNİ VE KREDİ TÜRLERİNİ BULUN

İpoteğiniz söz konusu olduğunda, mevcut farklı kredi türleri ve ödeme seçenekleri sizi şaşırtabilir. Uzun süreli kredilerin bu kadar popüler olmasının bir nedeni, daha uzun vadenin genellikle daha düşük bir aylık ödeme anlamına gelmesidir. Bu durumda, biraz daha yüksek bir faiz oranınız olabilir, ancak ödemeler genellikle daha yönetilebilir olur. 

PEŞİNATINIZ HAZIR OLSUN

Peşinatınız borcunuzu ve ayrıca maliyetlerinizi azaltabilir. Ev sahibi olmak için yüzde 20'lik bir peşinata ihtiyacınız var. Bu peşinatı karşılamak için yaratıcı finansman düşünüyor olabilirsiniz ancak bu seçimleri yaparken dikkatli olmalısınız. Satın aldığınız ev ile kendinize güvenli bir yaşam inşa etmek istiyorsunuz. Yanlış bir seçim yaparsanız, maddi olarak kendinize zarar verebilirsiniz.

ÖDEYEBİLECEKLERİNİZ KONUSUNDA DÜRÜST OLUN

Gerçekten ne kadarlık ev alabileceğinizi belirlemeniz gerekir. Aylık tüm borçlarınızın toplamı gelirinizin yüzde 40’ını geçmesin. 

Sırf ev almak istediğiniz için kendinizi finansal açıdan zor duruma sokacak bir ev almayın. İlk olarak daha küçük bir evi tercih edin. Borcunuzu strese girmeden, rahatlıkla ödeyin. İlerleyen zamanda finansal olarak güçlenip daha büyük bir ev alırsınız. 

İYİ BİR EMLAKÇI BULUN

Bu, bir ev satın almaya hazırlanırken en önemli adımlardan biridir. Temsilciniz, istek ve ihtiyaçlarınızı dikkatlice göz önünde bulundurarak, ev satın alma sürecinizin her adımında size destek olmalıdır. İhtiyaçlarınıza uygun ve karşılayabileceğiniz bir ev bulmanıza yardımcı olmak için başvuracağınız kişi olacaktır.

Bir teklif yaptığınızda, emlakçınız memnun olduğunuz şartları müzakere etmek için çalışmalıdır. Ayrıca, evrak işlerinde ve başarılı bir şekilde kapatmak için gereken süreçte size rehberlik edebilirler.

EV DENETİMİ İSTEYİN

Size uygun evi bulduktan sonra, kapsamlı bir ev incelemesi yaptığınızdan emin olun. Ev incelemesi ile ev satın almanızı engelleyebilecek tüm sorunları öğrenebilirsiniz. Bu inceleme, daha sonra tadilat aşamasında sizin tasarruf etmenizi sağlayabilir.

Ev alırken nelere dikkat etmeli?Ev alırken nelere dikkat etmeli?Birikiminizi yatıracağınız ve önemli ölçüde borçlanacağınız bir evin ileride sorun yaratmaması dikkat etmeniz gerekenler:

 

Etiketler Ev Almak
Yorumlar
Kalan Karakter 800