Jüpiter'in uydusu günde 1 milyon kişiye yetecek oksijen üretiyor

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından gönderilen Juno keşif uydusunun verilerini analiz eden araştırmacılar, Europa adlı Jüpiter uydusunda her gün ortaya çıkan 1000 ton oksijenin, günlük bir milyon kişinin oksijen ihtiyacını karşılayacak kadar fazla olduğunu tespit etti.

Güncelleme:

NASA'nın duyurusuna göre, bilim insanları, Europa'daki oksijen üretiminin miktarını incelemek amacıyla Juno keşif uydusu verilerini analiz etti. Elde edilen sonuçlara göre, önceki araştırmalara kıyasla Europa'nın yüzeyindeki oksijen üretimi daha düşük olsa da, bu miktarın 1 milyon kişinin bir günlük oksijen ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğu belirlendi.

Juno keşif uydusu, Europa'nın 3 bin 100 kilometre çapındaki buzlarla kaplı yüzeyinden hidrojen çıkışını ölçmek üzere Jüpiter Auroral Dağılım Deneyi (JADE) aracını kullanarak bilgilerine ulaştı. Europa'nın yüzeyinde oluşan hidrojen ve oksijen miktarı, Juno'nun 29 Eylül 2022'de Europa'nın 354 kilometre yakınından geçerken ölçüldü.

Araştırmaya göre, Europa'nın yörüngesi, Jüpiter'in radyasyon kuşaklarının tam ortasında yer alması nedeniyle, Jüpiter'den gelen yüklü parçacıkların su moleküllerini parçalayarak hidrojen ve oksijene dönüştürdüğü belirtildi. Princeton Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Jamey Szalay, bu süreci "Europa'nın, Jüpiter'in olağanüstü manyetik alanı tarafından sürüklenen iyonize parçacıklardan oluşan bir 'sıvı' içinde eriyen bir buz topuna benzetebiliriz" şeklinde açıkladı. Szalay ayrıca, iyonize parçacıkların Europa'nın yüzeyindeki buz halindeki su moleküllerini çarptığında, hidrojen ve oksijen üretildiğini ifade etti, bu durumu "Buz kabuğu, üzerine gelen yüklü parçacık dalgaları tarafından sürekli aşındırılıyor" şeklinde tanımladı.

Saniyede yaklaşık 12 kilogram oksijen üretiyor

Araştırma, Jüpiter'in buzlu uydusunda saniyede yaklaşık 12 kilogram oksijen üretildiğini gösterdi. Bu miktarın önceki tahminlerin altında olduğu belirlendi. Astrobiyologlar, üretilen oksijenin bir kısmının buzun altındaki okyanusa karışarak biyolojik yaşamı destekleyen bir ortam oluşturabileceğini düşünüyor.

Europa ne zaman keşfedildi? 

Juno keşif uydusu, 2016 yılında Jüpiter'e ulaştığından beri gezegenin yörüngesinde keşif faaliyetlerini sürdürüyor. Europa, 1610 yılında Galileo Galilei tarafından keşfedilen Jüpiter'in bilinen 95 uydusundan biridir. Bu yeni bulgular, 2024'te fırlatılacak Europa Clipper uzay aracının 2030'da Jüpiter sistemine ulaşarak detaylı incelemelerde bulunmasını hedeflemektedir. Araştırma sonuçları, Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.
 
 
 
 

Etiketler jüpiter
Yorumlar
Kalan Karakter 800