IMF uyardı! Yapay zeka küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyecek

Uluslararası Para Fonu (IMF), yapay zekanın küresel istihdamın %40'ını etkileme potansiyeline sahip olduğunu ve bu trendin ülkeler arasındaki gelir eşitsizliğini daha da derinleştirebileceği konusunda bir uyarıda bulundu.

Güncelleme:

IMF, “Yapay Zeka ve İşin Geleceği” adlı bir rapor aracılığıyla yapay zekanın küresel istihdama potansiyel etkilerine dair bilgi verdi.

Raporda, yapay zekanın küresel ekonomiyi derinden etkilemeye hazırlandığı ve bazı gözlemcilerin bunun yeni bir endüstri devrimine benzediğini düşündüğü belirtiliyor. Raporda, yapay zekanın ekonomilere ve toplumlara olan etkilerini öngörmek zor olduğu vurgulanırken, özellikle istihdam piyasasında üretkenliği artırma vaadiyle gelen yapay zekanın bazı sektörlerde insanların yerini alabileceği ifade edildi.

İşten çıkarılma riski

Raporda, yapay zekanın küresel istihdamın yüzde 40'ını etkileyebileceği ve birçok gelişmekte olan ekonominin daha az sorun yaşayabileceği, ancak aynı zamanda yapay zekanın avantajlarından daha az faydalanabileceği vurgulanıyor. Raporda, bu durumun ülkeler arası gelir eşitsizliğini daha da artırabileceği uyarısına da yer verilirken, orta seviye çalışanları etkileyen önceki otomasyon dalgalarının aksine, yapay zekanın yüksek ücretli çalışanları da kapsayan işten çıkarma riskleri yarattığına dikkat çekiliyor.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, konuyla ilgili bir makalede yapay zekanın istihdam piyasasında potansiyel tehlikelere işaret ederek, "Çoğu senaryoda yapay zeka genel eşitsizliği daha da kötüleştirecek. Bu, teknolojinin toplumsal gerilimleri daha da artırmasını önlemek için politika yapıcıların erken davranarak ele alması gereken rahatsız edici bir eğilimdir" değerlendirmesini yaptı.

Georgieva, ülkelerin kapsamlı sosyal önlemler almasının hayati önem taşıdığını vurgulayarak, "Böylece, geçim kaynaklarını koruyarak ve eşitsizliği azaltarak yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirebiliriz" ifadesini kullandı.

Etiketler istihdam Yapay Zeka
Yorumlar
Kalan Karakter 800