Google'ın yapay zekası, yakıt tüketimi ve trafik sorununu çözüyor: Kullanım alanı artacak

Google, 2021'de tanıttığı Green Light projesinin kullanım alanını artıracağını duyurdu. Yılda yaklaşık 2,4 milyon ton karbon emisyonunu önleyen bu projenin, yakıt tüketiminde ve trafikte azalmaya katkı sağlayacağı belirtildi.

Green Light nedir?

Green Light, belirli bir ışıkta mevcut trafik sıkışıklığı seviyelerini ve orada bekleyen araçların ortalama bekleme sürelerini hesaplamak için Haritalar verilerini tarayan makine öğrenimi sistemlerini kullanır.

Bu veriler daha sonra o kavşaktaki trafik zamanlamasını otonom olarak optimize edebilen yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılır, bu da boşta kalma sürelerini azaltmanın yanı sıra araçların frenleme ve hızlanma miktarını da azaltır.

Yakıt kullanımı ve trafikte yüzde 20 azalma

Tüm bu çalışmalar, Google'ın ortaklarına 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını toplamda bir gigaton azaltma hedefine katkı sağlamayı amaçlayan bir girişimin parçasıdır. Google, yakıt kullanımında ve trafikte yüzde 20 azalma gözlemlediği bildirildi.

Programın ilk duyurusu 2021 yılında yapıldığında, İsrail Ulusal Karayolları Şirketi ile işbirliği yaparak sadece dört kavşakta, İsrail'de pilot olarak test edilmişti. Google'ın bu testler sırasında yakıt kullanımında ve trafikte yüzde 10 ila 20 arasında azalma gözlemlendiği bildirildi.

Bu pilot program o zamandan beri dünya genelinde bir düzine ortak kente, Brezilya'nın Rio de Janeiro, İngiltere'nin Manchester ve Endonezya'nın Jakarta şehirleri de dahil olmak üzere yayıldı.

Google Coğrafi Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Yael Maguire, geçen hafta düzenlenen bir etkinlik öncesi yaptığı açıklamada, "Bugün, 2024 yılında daha fazla şehre yayılmayı planladığımızı paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. İlk rakamlar, trafikte yüzde 30'luk bir azalma potansiyeline işaret ediyor. Yeşil ışık, şehirler için daha ölçeklenebilir ve uygun maliyetli olduğuna inandığımız bir seçenektir." dedi. İdeal olarak, şehirler bu modelleri mahalle bloklarından oluşan ızgaralar boyunca yayarak yeşil ışık "dalgaları" oluşturacaklardır.

Emisyon seviyesi ve hava kalitesinde yüzde 18 iyileşme

Yapay zeka önerileri, mevcut altyapı ve trafik sistemleriyle birlikte çalışır. Şehir mühendisleri etkiyi izleyebilir ve sonuçları haftalar içinde görebilirler. Maguire ayrıca Manchester testinde emisyon seviyelerinde ve hava kalitesinde yüzde 18'e varan iyileşmeler görüldüğünü belirtti.

Ayrıca, şirket Haritalar yönlendirmesinin emisyonları azaltmadaki etkinliğine de vurgu yaparak Maguire, "Bu çalışmanın 2,4 milyon metrik tondan fazla karbon emisyonunun önlenmesine yardımcı olduğunu ve bu miktarın yaklaşık 500.000 yakıt bazlı otomobilin bir yıl boyunca yollardan çekilmesine eşdeğer olduğunu belirtti. (NTV)

Yorumlar
Kalan Karakter 800