Google'dan Kanada ile anlaşma: Her yıl 74 milyon dolar...

Google, Kanada'daki haber kuruluşları ve şirketlere yılda yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapacak. Kanada hükümeti, Google ile yapılan anlaşmayı Çevrim İçi Haberler Yasası kapsamında duyurdu.

Kanada Kültürel Miras Bakanı Pascale St-Onge, şirketlerin platformlarında haber içeriklerini kullanmaları karşılığında Kanadalı medya yayıncılarına ödeme yapma zorunluluğunu getiren yasaya uygun olarak Google ile anlaşmaya vardıklarını belirtti.

St-Onge, anlaşmanın basın sektörü için olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayarak, "Facebook'un neden haber sistemlerimizi desteklemediğini ve platformunda dezenformasyona nasıl alan açtığını anlatma zamanı geldi" dedi.

Kanada basın sektörü risk altında

Meta şirketinin, Kanadalıların platformdaki medya kuruluşlarının haber içeriklerine erişimini kesmesini St-Onge, "sorumsuzca" bir karar olarak nitelendirirken, Kanada basın sektörünün risk altında olduğuna dikkat çekti.

Kanada'da haziran ayında yasalaşan "Bill C-18" sayılı Çevrim İçi Haberler Yasası, Meta ve Google gibi şirketlerin haber içeriklerini platformlarında kullanmaları karşılığında Kanadalı medya yayıncılarına ödeme yapmalarını şart koşuyor.

Kanadalılar, Meta hesaplarındaki yerli ve yabancı medya kuruluşlarının haber içeriklerine erişim sağlayamıyorlar.

Etiketler Google
Yorumlar
Kalan Karakter 800