Espor nedir? Hangi Kulüplerin Espor Takımı Var?
Ülkemizde yeni yeni bilinmeye başlanan Esports yani “Elektronik Spor nedir?” “Hangi kulüplerin Esports takımı var?”, Esports nasıl oynanır? gibi tüm soruların yanıtları ve Esports hakkında bilmen gereken her şeyi bu yazıda bulabileceksin
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEspor Nedir?
Online oyunlar üzerine kurulu, dünyanın her tarafından internet üzerinden oynanabilen, belirli dönemlerde düzenlenen uluslararası organizasyonlarla dünyanın farklı yerlerinden insanların oyun oynadıkları bir spordur. Bildiğimiz tüm sporlar gibi Esports müsabakalarında da takımlar ya da kişiler karşı karşıya gelirler.
Özellikle belirtmek isteriz ki resmi yazılışı Espor, e-spor ya da e spor değil Esports’dur.
Espor Gerçek Bir Spor Mudur?
Esportsu fiziksel spordan ayıran tek şey internet üzerinden ve bilgisayardan oynanmasıdır. Onun dışında her spor da olduğu gibi oyuncuların zekaya, pratikliğe, tecrübeye ve efora ihtiyaç vardır.
“Bilgisayarda spor mu olur! En fazla oyun olur.” diyenlere duyurumuzdur: Öyle “Sıradan bir bilgisayar” oyunu diyerek geçemeyeceğiniz bir sektörle karşı karşıya olduğunu farkında olmazsanız bu, herhangi bir sohbette aşağılanmanız için yeterli bir sebep olur bilginiz olsun! Çünkü -yaşı biraz geçkin olanlar bilir- futbolda nasıl Batistuta, Ronaldinho ya da zamanın Messi’si, basketbolda Michael Jordan, David Robinson, Charles Barkley ve şimdinin LeBron James’i varsa Esportsun da yıldızları ve süper starları var.
Kısaca elektronik spor sıradan bir bilgisayar oyunu takımları değil tüm dünyanın takip ettiği, gerçek ve profesyonel oyuncuların yer aldığı, yaşanan müsabakaların ve oyuncuların yaşamlarının takip edildiği, bu kişileri örnek alan taraftar kitlesi olan bir spor. Tıpkı futbol ve basketbol gibi...
Peki, Espor Nasıl bir Anda Ortaya Çıktı?
Sanılanın aksine bir anda doğmadı Esports! 15 yılı aşkın bir süredir ödüllü turnuvaların artması ile varlığını hissettiren ve oyuncuların resmi lig ve etkinliklerle profesyonel bir şekilde hayatlarını kazanmasıyla daha fazla duyulsa da kökeni 70!li ve 80’li yıllardaki atari salonlarının yaygınlaşması ve rekabetçi oyunların ortaya çıkmasına dayanır.
Eh, kişisel bilgisayarların artması ve internetin yaygınlaşması Esports hızla geliştirdi. Güney Kore’de 2000 yılında spor dalı olarak resmen kabul edilen elektronik spor ülkemizde de son birkaç yıldır bilinmeye başlandı. Hatta 2014 yılında artık resmen lisans veren ülkelerden olduk.
Espor da Hangi Oyunlar Vardır?
Bu soru için ülkemizde olan turnuvaya verilecek tek yanıt League of Legends olur. Tabii bir de tamamen yerli bir oyun olan Zula var.
Dünyada ise LOL dışında, Clash of Clans, Crossfire, Dungeon Fighter Online, World of Worldcraft, Game of War, Puzzle & Dragon gibi oyunlar bulunmaktadır.
Hangi Kulüplerin Espor Takımı Var?
Başta Beşiktaş olmak üzere Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Esports takımlarını yaratmasıyla dev sponsorların devreye girmesine katkı sağlayarak sektörün gelişmesinde pay sahibi oldular.
Dünya da ise zaten sektör oldukça gelişmiş olduğunda Schalke 04, Manchester City, Sporting Lisbon, Paris Saint Germen gibi önemli kulüplerin takımları sahnelerde yerini alıyor.
NBA’de ise durum şöyle; 2018 yılında NBA 2K Ligi açılacağı duyurulmuştu. Başta Boston Celtics, Dallas Mavericks, Golden State Warrios olmak üzere 17 takımla bu lige girilmesi planlanıyordu. Bunun nedeni ise tabii ki League of Legends yer alan NBA takımları ve Esportsun dünya çapında önlenemeyen yükselişi.
Artık anneler ve babalar “hep bilgisayar başındasın azıcık ders çalış” derken bir daha düşünün. Zira çocuğunuz Esports ile bilinen ve iyi bir oyuncu olursa üniversite için burs kazanabilir ve hatta yurtdışında okuma şansı bile yakalayabilir. Eh, zaman teknoloji devri..
Nasıl Esporcu Olunur?
eSpor, para ve profesyonelleşmenin işin içine girmesiyle birlikte önemli bir sektör haline geldi ve özellikle gençler arasında lisanslı eSporcu olmak oldukça popüler hale geldi. Türkiye'de de bu alanda Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen birçok organizasyon düzenleniyor.
eSpor lisansı almak isteyen gençler öncelikle T.C. kimlik numaraları, sağlık raporları, tescil fişleri ve 2 adet vesikalık fotoğrafı tamamlamalıdır. Başvuru işlemi ise gençlerin kendileri, velileri veya menajerleri tarafından gerçekleştirilebilir.
Başvuru evrakları önce ilçe müdürlükleri tarafından onaylanır ve daha sonra ilgili işlemler için sicil lisans servisine gönderilir. Öte yandan, lisans alınmak istenen yerin doğum yeri ile aynı il olması şartı yoktur ve başvuru işlemi diğer illerden de yapılabilmektedir.
Gençlerin bulunduklarıilin Gençlik ve Spor Bakanlığı Müdürlükleri adreslerine ulaşmak için, https://www.gsb.gov.tr/anasayfa.html linkini ziyaret edebilirler.
eSpor, günümüzün popüler bir mesleği haline gelmiştir ve sektörün büyümesi devam edecektir. Lisanslı eSporcu olmak, birçok genç için maddi bir gelir kaynağı ve kariyer fırsatı sunmaktadır. Bu nedenle, eSpor lisansı almak isteyenlerin ilgili kurumlarla iletişime geçerek gerekli evrakları hazırlamaları ve başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.