Dünya Engelliler Günü: Yapay zeka engellilerin hayatını kolaylaştırıyor

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında yapılan derleme, teknolojinin engelliler için yaşamı kolaylaştıran birçok uygulama ve hizmet sunduğunu ortaya koyuyor.

Telefon uygulamalarının engelliler ve gönüllüler için kolay erişilebilir olması ve yapay zeka ile güçlenmesi ön plana çıkıyor.

Görme engelliler için önemli bir destek olan yapay zeka, betimleme aracı olarak kullanılırken, görüntü tanıma teknolojileriyle oluşturulan uygulamalar dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yaygın olarak kullanılıyor. TEKNOFEST İzmir'de birincilik ödülü alan "From Your Eyes" uygulaması, görme engelli kullanıcılara yapay zeka ve gönüllülerin işbirliğiyle betimleme hizmeti sunmayı amaçlıyor. Kullanıcılar uygulamaya fotoğraf yükledikten sonra yapay zeka, fotoğrafa bir taslak açıklama oluşturuyor ve kullanıcı bu açıklamanın yetersiz olduğunu belirtirse fotoğraf gönüllülere iletiliyor. Makine öğrenmesi teknolojisi, gönüllülerin taslaklar üzerinde yaptığı değişiklikleri öğrenerek uygulamanın etkinliğini artırıyor.

Be My Eyes uygulaması

"Görme engellilere yardım et" anlamına gelen "Be My Eyes" uygulaması, gönüllülerin görme engellilere videolu görüşme desteği sağladığı bir platform olarak öne çıkıyor. Bu uygulama, 560 binden fazla görme engelli ve 7 milyondan fazla gönüllüyü bir araya getiriyor.

Metin seslendirme teknolojileri ise yapay zeka sayesinde engellilerin hayatını kolaylaştırıyor. Bu uygulamalar, cihaz ekranındaki metni seslendirerek görme engellilere bilgiye erişimde yardımcı oluyor.

Konuşan Kitaplık uygulaması

Ayrıca, kültür ve turizm alanında "Konuşan Kitaplık" uygulaması, görme engellilerin kitaplara erişimini hızlandırmak ve eğitimlerini desteklemek amacıyla sesli kitaplar sunuyor. Turkcell'in "Hayal Ortağım" uygulaması, güncel haberlere, köşe yazılarına ve film betimlemelerine erişim sağlarken, "Yol Arkadaşım" navigasyon sistemi Türkiye'deki bazı alışveriş merkezlerini gezme olanağı sunuyor.

Etiketler Yapay Zeka
Yorumlar
Kalan Karakter 800