Dikkat edilmesi gereken karar: X biyometrik verileri toplayacak!

X sosyal medya platformu, gizlilik politikasını güncelleme kararı aldı ve bu güncelleme çerçevesinde kullanıcıların biyometrik verilerini toplama hakkını talep ediyor. Washington Üniversitesi'nde veri bilimi uygulamaları profesörü Liberty Vittert, konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

Güncelleme:

X'in işe alım hizmetleri sunma amacı taşıdığına dair uzun süredir spekülasyonlar bulunuyordu.  Şirketin artık kullanıcıların biyometrik verilerinin yanı sıra eğitim ve iş bilgilerini de 'istihdam fırsatları sunmak için' toplayabileceği söyleniyor. Haberlere göre, milyarder iş insanı Elon Musk'ın sahibi olduğu X Corp, mayıs ayında Laskie adında bir teknoloji işe alım hizmeti şirketini satın aldı. Bu, Musk'ın Twitter'ı geçen yıl 44 milyar dolara satın almasından bu yana ilk kez bir şirketi devraldığı anlamına geliyor.

Yeni gizlilik politikası 29 Eylül'de yürürlüğe girecek. Yeni politika, "Potansiyel iş fırsatları sunmak, iş başvurularınızı işverenlerle paylaşmak, işverenlerin potansiyel adayları bulmasına yardımcı olmak ve size daha özgün reklamlar sunmak amacıyla kişisel bilgilerinizi (eğitim geçmişi, iş geçmişi, iş tercihleri, yetenekleriniz, iş arama aktiviteleriniz vb.) toplama ve kullanma hakkımızı saklı tutarız" diyor.

Kullanıcılar dikkatli olmalı

Washington Üniversitesi'nde veri bilimi uygulamaları profesörü Liberty Vittert, bu adımın X'in kullanıcılar için daha özelleştirilmiş deneyimler sunma ve rakip platformlarını yaratma girişimiyle uyumlu olduğunu söylüyor. Ancak Vittert, kullanıcıların bu değişime dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, bu değişikliğin kullanıcılar için dikkatli bir şekilde ele alınması gereken bir durum olduğunu belirtiyor.

İşverenler, işe alım sürecinde tweet'ler, retweet'ler veya takip edilen hesapları inceleyerek bu bilgileri amacı dışında kullanabilirler, diyor Vittert. Öte yandan, teknoloji etiği araştırmacısı Dr. Stephanie Hare, şirketin bu adımının kullanıcıların izniyle gerçekleşse de büyük bir veri toplama süreci olduğunu belirtiyor ve zorunlu olmadığı için kullanıcıların sivil özgürlükleri açısından endişe duymadığını ifade ediyor.

Güvenliği artırmaya yönelik önlem

X'e göre, biyometrik veriler olarak adlandırılan fiziksel özelliklerle ilgili veriler sadece X Premium kullanıcıları için toplanacak.

Şirket, yeni politikasının bir parçası olarak resmi kimliklerini özçekimleriyle birlikte sunma seçeneği sunarak bir doğrulama katmanı eklemeyi planlıyor. Bu, kullanıcıların istedikleri takdirde kimliklerini doğrulayarak bir hesabın gerçekten kendilerine ait olduğunu teyit etmelerine yardımcı olacak. Ayrıca, bu adım platformun güvenliğini artırmaya yönelik bir önlem olarak da görülüyor.

Elon Musk, ayrıca X'in kullanıcılara görüntülü ve sesli arama seçenekleri sunmayı planladığını söylüyor. Bu özellik, iOS, Android, Mac ve PC'de çalışacak ve telefon numarasına ihtiyaç duyulmayacak. Ancak bu yeni özelliğin ne zaman kullanıma sunulacağına dair bir tarih belirtilmemiş.

Musk'ın amacı X'i çeşitli hizmetler için tek bir uygulama haline getirmek ve gizlilik politikasını güncelleyerek yeni özellikler eklemeye devam edebilir.

Etiketler X Twitter
Yorumlar
Kalan Karakter 800