Dijital diyet nedir, nasıl uygulanır?

Her gün tweet atıyor, Instagram’da Linkedin’de bir gönderiyi beğenip paylaşıyor, YouTube’dan saatlerce video izliyor, WhatsApp’tan sürekli yazışıyor, Netflix’te saatlerce içerik izliyorsanız siz de ‘dijital obezite’ye yakalanmış olabilirsiniz.

Güncelleme:

Teknolojinin aşırı kullanımına bağlı olarak, gün boyu teknolojiden kopamaz hale gelen bireylerin, sunulan içerikleri tüketmeye devam ettikçe psikolojik ve fiziksel açıdan yaşadığı  sorunları tanımlayan dijital obezite”, günümüzün en önemli sorunu haline dönüşmekte. Aynı yemek yeme bağımlılığı gibi gün boyunca iletişim kanallarını tüketme bağımlılığına dönüşen dijital obezite, zamanla ciddi psikolojik sorunların  yaşanmasına da yol açıyor.

DİJİTAL HASTALIĞA NELER ZEMİN HAZIRLAR?

Obezitelik sonucu kilo almak gibi teknolojinin fazla kullanımına bağlı olarak, gün boyu teknolojiden kopamaz hale gelen bireyler, sunulan içerikleri tüketmeye devam ettikçe nasıl bir doyum yaşadığının farkında olmamakta ve bunun sonucunda da giderek daha bağımlı hale gelmekteler. Bununla birlikte dijital obezite; Nomofobi, Fomo, Siberkondria, Ego Sörfü, Selfitis, Photolurking, Like Bağımlılığı, Cyberloafing, Tıkınmalı İzleme (binge-watching) gibi pek çok dijital hastalığa zemin hazırlamakta.

DİJİTAL DİYET NEDİR?

Dijital obeziteden kurtulmak için ise uzmanlar dijital diyet öneriyor. Dijital dünyada geçirilen zamanın kısıtlanmasını ve tüketimin azalmasını içeren bu diyet için dijital nesnelerin olmadığı bir ortam ayarlanabilir.

Çocukların ya da ailelerin 3 saat tamamen dijital nesneleri kapatıp, görülmediği bir ortam hazırlanabilir ve bu sürede kitap okuma, resim, spor vb etkinlikleri yapılabilir, aile içerisinde organizasyon düzenlenebilir.

Aileler dijital detoks anlarını çocuklarla sağlıklı ve nitelikli bir zaman geçirme adına fırsata dönüştürebilir.

DİJİTAL DİYET İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

  • Sabahlan kalkınca dijital araçlarla zaman geçirmemeye özen gösterin.
  • Dijital araçlarda kaybolup giden zamanlarınızı engellemek için günlük limitler koyun.
  • Yatmadan önce dikkat dağıtan sosyal medya  uygulamalarını kısıtlayın.
  • Ekrana bakmadan sağlıklı bir uyku uyumaya özen gösterin  .
  • Aynı işleve sahip cihazları aynı anda kullanmayın sadece birini tercih edin.
  • Akıllı telefon, Tablet ve Bilgisayarınıza yalnızca kullanacağınız programlan yükleyin, kullanmadığınız programları silin.
  • Günlük dijital aletleri kullanım sürenizi kıstılayın.
  • Dijital dünyada yoğun zaman geçirdiğiniz saatleri tespit edip o saatlerde başka aktiviteler planlayın.
  • Günlük rutinleriniz ve yapacağını tüm aktiviteler için günlük hedef ve planlar belirleyin.
  • Uzun süreli dijital mecra kullanımını engelleyemiyorsanız bir uzmandan destek alın.

Aşırı harcamayı gösteren işaretler neler? Aşırı harcamayı gösteren işaretler neler? Harcama sorununuz olabileceğini gösteren birkaç işaret var. Peki bunlar neler? Ve bu harcamaları durdurmak için neler yapabilirsiniz?

 

Etiketler Dijital
Yorumlar
Kalan Karakter 800