Akıllı telefonlarda tek tip şarj için önemli adım

Avrupa Parlamentosu (AP) Komitesi, Avrupa Birliği ülkelerinde elektronik cihazlarda USB-C şarj girişi kullanılmasını zorunlu hale getirecek yasal düzenlemeye onay verdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Komitesi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde satılan akıllı telefon, tablet ve kamera gibi elektronik cihazlarda USB-C şarj girişi kullanılmasını zorunlu hale getirecek yasal düzenlemeye destek verdi.

AP İç Pazar ve Tüketici Koruma Komitesi, Brüksel'deki toplantıda elektronik cihazların USB-C, Micro USB ve Lightning gibi farklı şarj girişlerini standart hale getirmeyi amaçlayan yönetmelik değişikliğini masaya yatırdı. Komite üyeleri, elektronik atıklar azaltmak amacıyla AB ülkelerinde satılan elektronik cihazların aynı şarj bağlantı noktasına sahip olmasını öngören düzenlemeyi  2'ye karşı 43 oyla kabul etti.

Kabul edilen düzenlemeye göre, taşınabilir elektronik cihazlarda yeni standart şarj girişi USB-C olacak. Akıllı telefon, tablet, dijital kamera, kulaklık, taşınabilir video oyun konsolu, hoparlör gibi cihazlarda USB-C şarj girişi bulunacak.

Akıllı saat ve bileklik gibi küçük cihazlar ise söz konusu USB-C kuralından muaf tutulacak. Böylece, tek bir şarj cihazı, çeşitli elektronik cihazlarda kullanılabilecek.

Tüketicilerin her yeni cihaz aldıklarında yeni bir kablo veya şarj aleti alması gerekmeyecek. Ayrıca kablosuz şarj teknolojileri de uyumlu hale getirilecek.

Düzenlemenin AP Genel Kurul Oturumu’nda oylanmasının ardından üye ülkelerle müzakerelere başlanacak.

Halihazırda çoğu Android cihaz USB-C girişi ile şarj ediliyor. Kulaklık ve diğer çeşitli aksesuarlar ile yeni dizüstü bilgisayarlar da aynı girişi kullanıyor. Bu düzenlemenin özellikle Apple firmasını etkilemesi bekleniyor.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800