AB'den Apple'a 500 milyon euro ceza

Apple ile Spotify arasındaki anlaşmazlıkta, Avrupa Birliği'nin Apple şirketine 500 milyon euro ceza verme aşamasına geldiği belirtildi.

Güncelleme:

Financial Times'a göre, Avrupa Birliği, Apple Inc. şirketine karşı ilk antitröst cezasını uygulamaya ve App Store kurallarının rekabeti kısıtladığına inandığı için yasaklamaya hazırlanıyor.

Yıllık küresel satışlarının yüzde 10'u kadar para cezası

FT'nin beş kaynağa dayandırdığı haberine göre, yaklaşık 500 milyon euro (539 milyon dolar) tutarındaki cezanın önümüzdeki ay açıklanması bekleniyor. Apple, yıllık küresel satışlarının yüzde 10'u kadar bir para cezasına çarptırılabilir.

İnceleme, 2019'da İsveçli Spotify Technology SA'nın, Apple'ın App Store'un işleyişi üzerindeki sözde baskısı nedeniyle aylık abonelik fiyatını artırmak zorunda kaldığını iddia etmesi üzerine başlatılmıştı. Avrupa Komisyonu, Şubat 2023'te resmi bir suç duyurusunda bulunarak Apple'ın sözde yönlendirme karşıtı kurallarına odaklandı ve bu kuralların gereksiz olduğunu ve müşterilere daha yüksek fiyatlarla karşılaşma riski taşıdığını belirtti.

2022'nin başlarında Apple, Spotify ve diğer müzik hizmetlerinin uygulama kullanıcılarını abonelik için web'e yönlendirmesine izin vermeye başladı. Bu sayede Apple'ın yüzde 30'a varan gelir kesintisi engellenmiş ve tüketicilere daha fazla fiyatlandırma ve abonelik seçeneği sunulmuş oldu. Ancak Spotify, Haziran ayında kısıtlamaların hala devam ettiğini iddia ederek Apple'ın değişikliklerinin "yalnızca göstermelik" olduğunu savundu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800