Doğalgazdan tasarruf etmenin 14 yolu!

Aralık ayıyla birlikte kış kapıya dayandı. Kombiler açıldı, doğalgaz faturaları da yükselmeye başladı. Aslında basit bazı önlemlerle doğalgaz faturanızı azaltarak önemli miktarda enerji tasarrufu yapabilirsiniz. İşte doğalgaz faturasını azaltıp bütçenizi rahatatacak 14 önlem...

1 14 GÜN İŞIĞINDAN YARARLANIN

En basit önlem perdelerin açık tutulması ile gün ışından yararlanmak. Perdelerinizi açarak güneşin doğuşundan batışına kadar yaydığı ısıdan faydalanabilirsiniz.

2 14 RADYATÖRÜ EŞYALARLA KAPATMAYIN

Kanepenizi ve sandalyelerinizi radyatörü kapatmayacak şekilde ve aralık bırakarak konumlandırabilir bu sayede sıcak havanın kesilmesini önleyebilirsiniz.

3 14 GÜNDÜZ KOMBİYİ KISABİLİRSİNİZ

Tüm gün kombinin derecesini aynı ayarda tutmak yerine, gündüz güneş ışınları evinizi geceye göre daha fazla ısıtacağı için kombiyi birkaç derece kısabilirsiniz.

4 14 ELEKTRİKLİ BATTANİYE KULLANIN

Aynı zamanda akşamları yatağı ısıtmak için elektrikli battaniye kullanmak, kombiyi birkaç derece kısmaya imkân tanıyabilir. Bu da doğal gazdan tasarruf yapmanıza olanak sağlar.

5 14 KOMBİNİZİN BAKIMINI AKSATMAYIN

Kombinizin bakımını yılda bir kez, özellikle kış aylarına girmeden önce yaptırmanızda da yarar var.

6 14 RADYATÖR ARKALIĞI KULLANABİLİRSİNİZ

Bir başka dikkat etmeniz gereken nokta ise sıcak havayı, odaya geri yansıtarak enerji tasarrufuna yardımcı olmak için radyatörünüzün arkasına metalize radyatör reflektörü (radyatör arkalığı) koyabilirsiniz.

7 14 PENCERELERİ MİNİMUM SÜRE AÇIK BIRAKIN

Evi havalandırırken pencereleri minimum süre açık tutarak doğal gaz sarfiyatını önleyebilirsiniz.

8 14 YALITIMA DİKKAT EDİN

Enerji tasarrufunda en önemli destekçilerden biri de yalıtım. Yalıtımı kötü çatı ve duvarlar, önemli bir enerji israfına nedeni olabilir. Bu nedenle yalıtıma dikkat edilmeli.

9 14 YALITIM BANDI ÖNEMLİ

Yalıtım bandı da tasarrufa önemli katkı sağlayan tüyolardan. Isınmanın en etkili yollarından biri kapı aralıklarına yalıtım bandı çekmek.

10 14 PENCERELERİ SIKICA KAPATIN

Aynı şekilde yalıtım bandını pencereler için de kullanabilirsiniz. Pencerelerin etrafına kolayca yapıştırılan hava geçirmez şeritler, önemli ölçüde tasarruf etmenizi sağlayabilir.

11 14 ÇİFT CAM OLMASI TASARRUF SAĞLAR

Pencerelerin çift cam olması sıcak soğuk hava dengesini sağlar ve uzun vadede tasarrufa katkı sunar.

12 14 TERMOSTAT KULLANIN

Ağırlıklı olarak bulunduğunuz bir odadaki ısıtmayla gün içinde pek de girmediğiniz ya da kullanmadığınız bir odanın ısısını farklı ayarlayarak tasarruf sağlayabilirsiniz. Isıyı kontrol etmek için bir termostat kullanabilir ve sık sık kullanmadığınız odalarda ısıtmayı azaltmak için termostatik radyatör valfleri kullanabilirsiniz.

13 14 ODA KAPILARINI KAPILI TUTUN

Isıtmadığınız odaların kapılarını kapalı tutabilirsiniz. Kapıları kapatmak, sıcak havanın belirlenen alanda kalmasını sağlar ve soğuk havanın eve yayılmasını durdurur.

14 14 EVDE YOKKEN KOMBİYİ KAPATIN

Evde değilseniz kombiyi kapatabilirsiniz. Isıtmayı bütün gün düşük ısıda bırakmanın daha ucuz olduğu fikri yaygın olsa da bu doğru değil. Isıtmayı sadece ihtiyaç olduğunda kullanmak tasarruf etmenin en iyi yolu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800