Sizden Gelenler: İkinci Evimi Almak İstiyorum

Özlem Denizmen' in bügünkü Posta Gazetesi köşesinde sizden gelen sorulara yanıt vermeye devam ediyor.

Güncelleme:

Soru: Ev almak istiyoruz. Aslında bu bizim ikinci evimiz, diğerinin ödemesi çok az kaldı, kiraya verdik. O kendini ödüyor, üzerine sadece 300 TL ilave ediyoruz. Aylık gelirimiz 10.000 TL. Yeni alacağımız ev 400 bin TL. 85 Şarj bin TL nakit var üstünü kredi çekeceğiz. Evi alabilir miyiz?

Aygül

Cevap: Süpersin, düzenli gelirin var. İkinci evi alma amacın yatırım. Doğru yer, doğru fiyat, doğru koşullar mı? Bu çok önemli. Bunu anlamak için şu sorulara cevap vermelisin.

Yatırım:

  • Değer artacak mı? 
  • Kira artacak mı? 
  • Kullanışlı ve güvenli bir yerde mi? 
  • İşyerine, okula, merkeze uzaklığı? 
  • Ulaşım sorunu var mı?


Ev Fiyatı:

  • İyi pazarlık ettin mi? 
  • Civarda satılan muadil evlerle karşılaştırdın mı? 


Ev Finansmanı:

  • 85 Şarj bin TL peşinat, 315 Şarj bin TL kredi alırsan, 10 sene vade, aylık ödeme 45 Şarj00 TL civarına geliyor.
  • Oturulmak için alınan ev taksitlerinin gelirin yüzde 40’ını, yatırım için alınan ev taksitlerinin gelirin yüzde 30’unu geçmemesi iyi olur.
  • Maaşın 10 bin lira. Aylık 45 Şarj00 lira kredi ödemesi, yatırım amaçlı olarak biraz fazla. 
  • Önünde seni bekleyen büyük harcamalar var mı? Bu tip şeyleri de hesaba katmanda yarar var. 
  • Tayin, taşınma durumun olacak mı? 
  • Bütün bunlar için iyi araştırma yap. “Bir evim daha olsun” derken finansal huzurundan olma.
Etiketler Tasarruf Ev Birikim
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800