Gizem, sanat ve kadın...

"Değerli bir kadın olduğunuzu bilmek, bir entrika ve gizem havası yaratır. Bu, başkalarına kendinize güvendiğinizi, değerinizi bildiğinizi ve hayatınızdan tamamen emin olduğunuzu gösterir."

Güncelleme:

Gizemli insanlar çekicidir, çünkü insanlar doğal olarak meraklıdır ve onlar hakkında daha çok şey öğrenmek isterler.

Çevrenizde bazı insanlar vardır, özellikle de kadınlar, insanları içine çeken bir auraya, manyetik bir enerjiye sahiptir. Kısa zamanda dikkatleri üzerine çekmiş, daha yakından tanımak için merak da uyandırmış, derinden bir ilgi duygusuna yol açmıştır.

Ne dersiniz, bir kişinin sahip olabileceği en güçlü niteliklerden biri midir sizce gizemli bir kişiliğe sahip olmak?  Sakin, cool takılan,  gözlemci, sorgulayıcı, başkalarının ne yaptığını veya ne söylediğini umursamayan, kendini konuşmaktan ziyade karşısındakini konuşturan, fazla açılmayan, merak uyandıran kişiliğe mi sahiptirler gizemli insanlar?

Bence evet.

Teorik fizikçi ve bilim insanı Albert Einstein (1879 – 1955), "Yaşayabileceğimiz en güzel şey gizemli olandır, gizem tüm gerçek sanat ve bilimin kaynağıdır” der ve ilave eder;

 Duyguya yabancı olan, artık merak etmek için duramayan ve huşu içinde duramayan kişi, ölü gibidir; gözleri kapalı. Hayatın gizemine dair kavrayış, korkuyla birleştiğinde dinin de ortaya çıkmasına neden oldu. Bizim için anlaşılmaz olanın gerçekten var olduğunu, en yüksek bilgelik ve en parlak güzellik olarak kendini gösterdiğini bilmek, ki donuk yetilerimizin ancak en ilkel biçimlerinde kavrayabildiği - bu bilgi, bu duygu gerçek dindarlığın merkezinde yer alır.”

Il Libro dell’arte isimli kitabıyla tanınan Floransalı sanatçı Cennino Cennini’ye (1370 – 1440) göre “Gizem, doğal olanların gölgesinde gizlenmiş görünmeyen şeyleri ortaya çıkarma ve olmayan şeyleri gerçekmiş gibi göstermeye hizmet etme sanatıdır.”

Gizemli Sanat

Cevaplanmamış sorular ve açıklanamayan durumlar, bir gizem duygusu yaratmaya yardımcı olabilir. Resminize alışılmadık bir şey eklemeyi deneyin ve izleyicinin bunun anlamı ve anlatıyla bağlantısı hakkında tahminde bulunmasına izin verin. İzleyenin anlaması için bir şeyler bırakarak ilgi yaratmış olacaksınız.

Sanat dünyasının en bilinen gizemli resmi hangisi desem cevabınız hemen Mona Lisa, Leonardo da Vinci olacaktır.  Tablodaki kadının bir zamanlar sanatçının kendisi olduğu düşünülürken, artık İtalyan bir tüccarın karısı olan Lisa Gherardini olduğu kabul ediliyor. Gözleri odanın içinde sizi takip ediyor ve yüz ifadesi ustaca kafa karıştırıcı.  

Gizem, sanat ve kadın... resim: 0

 Mona Lisa – Leonardo da Vinci - Louvre

Hollandalı ressam Johannes Vermer’in (1632 – 1675)  başyapıtlarından İnci Küpeli Kız tablosunda sadece inci küpesi ve baştan çıkarıcı bakışıyla tanınabilen bir kız portresi, izleyicileri üç buçuk asırdır büyüledi.          

Gizem, sanat ve kadın... resim: 1

Girl with the pearl earring- 1665 – Mauritshuis – The Hague (La Haye)

Resim dünyasında, başta sürrealist sanatçılar, alışılmamış teknikleri kullanarak bilinçaltı zihnin rüya dünyasından yararlanmaya, onun sırlarını ve gizemlerini görselleştirmeye çalışmışlardır.

Gizemli Kadın

Gizemli kadın günü veya yaptıkları hakkında pek konuşmaz, bu onu daha fazla tanımak istemenize neden olabilir.  O entelektüel olup yalnız vakit geçirmeyi sever, sadece birkaç kişi ile yakın ilişkiler kurar, bu da onlardan biri olmak arzusu yaratabilir. Başkalarının ne yaptığını, söylediğini umursamaz, cool takılır, sakindir, gözlemler ve kolayca karar verir. Onu asla tam çözemezsin.

Günümüz Amerikalı tarihçisi Joshua Rothman  “hayat size verilmiş, tutmanız ve değer  vermeniz gereken ama asla açmamanız gereken bir hediye” diye yazıyor. “Onu açmak atmosferi dağıtır, parlaklığı bozar ve onu yaşamaya değer kılan da hayatın parlaklığıdır. Gizemli kadınlar kendilerinden dünyalar yaratırlar, mahremiyet ulusunun başkanları, yalnızlığın kuzguni saçlı liderleri, aynı zamanda evrenin kristal küresine bakarlar ve artık bir başkasına gerek yoktur.”

Başkalarına çok hızlı açılmamak veya çok erken ifşa etmemek çok önemlidir. Kendiniz hakkında olabildiğince az şey söylediğinizde, bir gizem unsuru korunur.

Değerli bir kadın olduğunuzu bilmek, bir entrika ve gizem havası yaratır. Bu, başkalarına kendinize güvendiğinizi, değerinizi bildiğinizi ve hayatınızdan tamamen emin olduğunuzu gösterir.

Farklı konuşmalarda farklı bir perde veya ton oluşturmak, izleyicilerinizi yakalayabilir ve büyüleyebilir. Ne zaman duraklayacağını, ne zaman fısıldayacağını, ne zaman sesini alçaltacağını bilmek konuşmanın cazibesini artırır ve diğerlerinin senin her kelimene kulak asmasını sağlar.

İnsanlar kendileri hakkında konuşmayı severler, harika bir dinleyici olarak ve göz teması kurarak, esasen bu gizeminizi korur gizemli kadınlar.

Gizemli olmak bir sanattır ve onu kullanan kadınlar sanatçıdır. 

 

31 Mart 2023

Suadiye

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Gülây Tangöze
Sevgili Feti yine enteresan bir konuya ,parmak bastın.Tabiki gizemli olan kadın daima daha ilgi çekicidir.Yazında da belirtiğin gibi yıllar önce önemli resamların yaptığı tablolarda ki kadın figürleri gizemlerini korumuşlardır.Yine keyifle okuduğumuz ve bizi bilgilendiren yazılarının devamını ilgi ile bekleriz .
Cemal Çalımer
Yazını çok beğendim kutluyorum seni yüreğine kafana sağlık. Öncelikle kadını gizem ve sanat olgularıyla buluşturmuşsun Her iki OLGU da yaşam potansiyeli olan ve giderek yaşamla özdeşleşen ve yaşamı anlamlı kılan olgulardır Her iki olgu da dişildir ve üretkendir tıpkı kadın gibi Yaşam giz ve sanatla sarmalandığında yaşam yaşam olur Bunun dışında pek yavandır yaşam Tıpkı kadınsız yaşamın yavanlığı gibi