Egzama: Pınar Kaftancıoğlu yazdı

"...Deri kuruluğunun sonucu = egzama. Sağlıklı deri bolca su içerir. Derideki suyu da yağ tutar. Birinden biri eksik olursa cilt kurur. Kuru kalırsa çatlar. Çatlaklar kaşınır, kızarır ve bozulur. Sonuçta egzama vücut bulur..."

Bir notum var. Kanser tedavisine destek bitkisel kür gibi bir tanıtıma denk gelirseniz ekran görüntüsü alıp lütfen şikayet edin. Tabipler Birliği'ne olabilir, CİMER'e olabilir vs. hangisi kolayınıza gelirse. Böyle bir açıklama ve böyle bir pazarlama cezalandırılmayı hak ediyor. Yaparken de lütfen müsterih olun.

Gelelim konuya,

Tıbbiyeyi yalamış yutmuş gibi yazmayacağım. Her zaman olduğu gibi, yaşam şeklinde, beslenmede, rutinlerde temiz ve geleneksel tercihlerin gerekliliği üzerine yazacağım fakat hedefimiz egzama olacak.

Sayı vermek bana düşmez, fakat ben ve her birimiz, hemen her yazışmada ve sohbette konunun bir şekilde egzama ve türevlerine geldiğine o kadar çok tanık oluyorum / oluyoruz ki herkesin kafasında aynı soru işareti çıkıyor. "Ne oluyoruz?".

Deri kuruluğunun sonucu = egzama. Sağlıklı deri bolca su içerir. Derideki suyu da yağ tutar. Birinden biri eksik olursa cilt kurur. Kuru kalırsa çatlar. Çatlaklar kaşınır, kızarır ve bozulur. Sonuçta egzama vücut bulur.

Yaşlandıkça, hele menopoz öncesi ve sonrası yağ bezleri hızla azaldıkça kuruluk artar (> kırışma artar), bariyer incelir (> cilt matlaşır), esneklik kaybolur (> gençliğin ışıltısı kaybolmaya yüz tutar). Yaş aldıkça, er ya da geç ve az ya da çok, hepimiz yaşarız bunu. Kaçamayız fakat elimizden geleni yaparsak süreci a) hem çok geciktirebiliriz, ve b) iyi yönetebiliriz. ...Bu paragrafı burada bırakacağım. Cilt için ayrı bir yazıyı da mutlaka yazacağım. Bilincim ve 'bence'lerimle haklı çıktığım, 56. yaşımda 20'li yaşların cilt özelliklerini koruyabildiğim bence bunu gerektiriyor fakat dediğim gibi, ayrı bir haftaya konu edeceğim. Şimdi asıl konuya döneyim,

Kuruluk, tedbir alınmadığında, tetikleyen sebep bulunup ortadan kaldırılmadığında önce pullanmaya, sonra çatlamaya, kaşıntıya ve nihayetinde de kanamaya ilerleyerek hayli üzen bir görüntüye dönüşür. Yaşam konforunu kesinlikle bozar. Engel olunamayan bir kaşıntı hali, sürekli, tırnak izleri, iyileşen yaralar, yeni yaralar derken sağlıklı cilt kara - kırmızı kötü bir tona belirgin biçimde evrilir.

Eskilerde egzamaya sadece tarla işçileri, yani güneşte çok fazla kalanlar yakalanırdı. Bir de eminim hatırlayacaksınız, temizlikten, bulaşıktan, elde deterjan tutmaktan katiyen kopamayan, ev işinin dibinin dibiyle savaşan büyükler. Anadolu kendi merhemleri ile hepsine direnmeyi başardı. Ne var ki hiçbir dönemde bugünkü gibi bir egzama patlaması da yaşanmadı. Çok farklı sebepleri var. Herkes için farklı farklı sebepler var her biri üzerinde tek tek, sabırla çalışılması gereken sebepler bunlar. Tetikleyen sebebi / sebepleri isabetle ederek hayatınızdan çıkarmanız, varlığındaki durum / yokluğundaki durum karşılaştırmalarını sistemli şekilde yaparak kesin sonuçlara varmanız bu işi çözmeniz için çok önemli. Temel kural da budur.

Mutlaka bol su ve bana kalırsa mutlaka canlı su içmelisiniz. Arıtma sistemi suyu öldürür, dişinizi fırçalayabilirsiniz, ütü suyu olarak kullanabilirsiniz vesaire fakat ötesine geçmeyin. Ozonlanmamış kaynak suyu bulun ve bunu için. Özel bir ürün değil, düne kadar sadece "su" diyorduk buna, ne var ki şimdi beş kelimeyle bulunur oldu. Ama var.

Cildinizi yıkamak için duş jeli ve benzerini asla kullanmayın. Bu jellerin en 'doğalını' alın, yanına bir çamaşır deterjanı koyun, içeriklere bakın ve %99 aynı olduğunu görün. Cildinize kötülüktür bunun adı, lütfen yapmayın. Bebek ürünleri de maalesef dahil buna.

Sıklıkla duş alabilirsiniz. İyi ve gerçekten yağdan yapılan bir sabun ile (zeytinyağı veya iç yağı) koltuk altı, ense gibi bölgelerinizi lif ve sabun ikilisini kullanarak elbette günlük yıkayın fakat "Ya Allah" diyerek yaptığınız hart hurt banyosunu haftada 1 ile sınırlayın. Çok sıcak olmayan su ile duş alın. Bunun aynısı bebekler için de geçerlidir. Bebeğin kendi cilt yağını haşır - huşur - fuşur, bu yanlış bir iştir. Özetle temizleme obsesyonunu sınırlamanız hayli önemli.

Evde radyatör, araçta klima, plazada merkezi havalandırma derken sürekli olarak sıcak ve kuru havaya maruz kalınıyor. Bunu aşmak önemli. Isıtmayı mümkün olan her yerde azaltın. Evin sıcaklığını ve nemini temel değerlerde tutmaya çalışın. Özellikle uyku için sıcak ve kupkuru bir oda fena tercihtir. Öksürük, boğaz kuruluğu, haliyle uyku bozukluğu getirir.

Duş sonrası olayı:

Pahalı, en pahalı, daha da pahalı filan. Bunlar şart değil.

Cildi kurutmayan, nemi hapseden bir karışımı kendi kendinize yapmanız son derece kolay bir şeydir.

Kaynamış - soğumuş suyun içine bir parmak sevdiğiniz yağı ekleyin. Lavanta yağı, gerçeği ama, çok iyidir. İlave olarak aloe vera yağı eklenebilir. Evening primrose, belki, olabilir. Yararını kendinize uygun gördüğünüz, eli yüzü düzgün bir yerden aldığınız her iyi yağ olabilir. Duştan çıkınca bunu çalkalayın ve cildinize spreyleyin. Havlu kullanmadan, su damlacıkları üzerinizde iken.

(Her seferinde mi, evet, her seferinde.)

Bir - iki dakika cildin bunu emmesini bekleyin. Sentetik içermeyen bir bornoz giyip yüzünüze ve dekolte bölgesine bu yağı bir tık daha yoğun şekilde sürüp yedirin. İyice nüfuz etmesini bekleyin. Hepsi toplamda 5 - 10 dakika arası sürecektir.

Pahalı yağlar kullanmanız, pahalı karışımlar yapmanız da şart değil. İsterseniz zeytinyağı olsun, şeker ve limon suyu ekleyin. Bu da muhteşem bir nemlendirici. Ayva çekirdeklerini suda kaynatın, ertesi günü pelte gibi olacaktır, bunu da ilave ederseniz daha faydalı olur.

İyi beslenin. Yağdan asla uzak kalmayın. Kuyruk yağı, kaz yağı, zeytinyağı, tereyağı, sarı yağ. Bu beşi iyi yağlardır. Bunların en az ikisini, ideali tabii dengeli olarak hepsini hayatınızın içinde tutmaya gayret edin. Yağın az girdiği bir beden her anlamda mahvolacaktır, yaşamsal hiçbir faaliyetini doğru düzgün sürdüremeyecektir. Tartışılmaz gerçektir. Manipülasyon ile aksi bilgi elbet 'pazarlanır', siz dikkat edin.

A vitamini, özellikle çinko. Bunlar açısından zengin, mineralden yana zengin bir beslenme çizgisini takip edin. Meyveyi - sebzeyi hayatınızda çok bol tutun. İyi beslenin, doğru beslenin.

Yetişkinler için not, sigarayı bırakın. Cildi perişan eden sebepler başlıklı listenin ilk sırasında ve çok kalın harflerle yeri vardır. Sigara işi gerçekten çok başka bir şey. Maça başlamadan yenik düşmek gibi bir şey. Her şeyde. Lütfen bırakın.

Tarım ilaçları, meşrubatlar, boyalı şekerler / pastalar, nitrat dolu şarküteri, cupcake, beş kat gofret, waffle vesaire. Hepsi bebeklerde ve çocuklarda anneden geçerek, ya da direkt olarak etki ederek egzamanın sebeplerinde kendine yer bulur. Bunları tıkır tıkır eleyin.

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Mediha Özgül Güner
Son derece aydınlatıcı bir yazı hele hanımların elleri hep suda deterjanlar öyle hayatımıza girdiki beyaz sabunu adeta unuttuk gerçi ben kendi adıma baş tercihim beyaz sabun oluyor verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler emeğinize sağlık sevgiler
Cemal Çalımer
Çok değerli bilgiler Çok faydalı oldu Çok teşekkür ederim Devamını bekleriz saygılar