Adına sahte GSM hattı açılanlar ne yapmalı? Nereye başvurmalı?

Kişilerin bilgisi dışında hat açılması kolay değildir. Ancak bazen GSM operatörlerinin ihmali ya da usulsüzlüklerden dolayı bu işlem gerçekleşmektedir. Peki adına sahte GSM hattı açılanlar ne yapmalı, nerelere başvurmalı?

Güncelleme:

Elektronik Haberleşme Kanunu’nda açıkça kişilerin geçerli kimlik belgesi alınmadan abonelik işlemi yapılamayacağı düzenlenmiştir. Yine kişinin bilgisi ve rızası dışında işletmeci veya adına iş yapan temsilcisi tarafından abonelik tesisi veya işlemi veya elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt işlemi yapılamaz ve yaptırılamaz, bu amaçla gerçeğe aykırı evrak düzenlenemez, evrakta değişiklik yapılamaz ve bunlar kullanılamaz.

Gerçeğe aykırı evrak düzenlemek veya değiştirmek suretiyle kişinin bilgi ve rızası dışında tesis edilmiş olan abonelikler kullanılamaz. Bununla birlikte vatandaşlar e-devlet üzerinden adlarına açılmış hatları görebilme ve adlarına bilgileri dışında açılmış bir hat varsa bunu tespit edebilme imkanına sahiptirler. Normal şartlarda kişilerin bilgisi dışında adlarına hat açılması çok kolay değildir. Bu durumlar araştırıldığında genellikle GSM operatörlerinin bayilerinin ağır ihmali bazen de personellerin usulsüz hat açılmasına hatta şahıslar adına cihaz alınmasına dahili olduğunu görüyoruz. 

Ne yapılmalı?

  • Öncelikle adına bilgisi dışında hat açıldığını öğrenen vatandaşlar bu durumu ciddiye almalılar.
  • Adınıza açılmış sahte hat varsa bunu tespit ettiğinizde hem ilgili GSM operatörüne  durumu bildirmeli hem de savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız.
  • GSM operatörü aleyhinize icra takibi başlatmışsa ödeme emri tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde icra takibine itirazda bulunmalısınız.
  • İcra takibine itiraz etmemişseniz bu durumda menfi tespit davası açmanız gerekiyor.
  • Kişilerin haberi olmaksızın hat açıldığı durumlarda bu hatların dolandırıcılık gibi suçlarda kullanıldığı hatta terör örgütlerinin dahi bu hatları kullanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Zaman zaman e-devlet üzerinden adlarına açılan hatların kontrol edilmesi yine haklarında açılmış dava ya da icra olup olmadığını sorgulamaları vatandaşlar önden tedbir almalarını ve büyük mağduriyetler yaşamalarının önüne geçebilir.

Burada yapılacak en büyük hata nasıl olsa bir şey olmaz deyip boş vermek ve hukuki destek almamaktır. Tavsiyem böyle bir durumda vatandaşlar avukatlarından da destek alsınlar. Aksi durumda kendilerini borçların ve suç isnatlarının içinde bulabilirler.

Rıdvan Yıldız kimdir?
 

11 Şubat 1988 tarihinde Bartın’da doğdu. Bartın Anadolu Öğretmen Lisesi’nde lise eğitimini bitirdikten sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Çeşitli hukuk bürolarında tecrübe kazandıktan sonra serbest avukatlığa başladı. 2012’den bu yana İstanbul Barosu’na bağlı olarak avukatlık mesleğini icra ediyor. Tüketici Sorunları Derneği’nde Genel Başkan Vekilliği ve Genel Başkanlık görevlerini üstlendi. Tüketici, bilişim, gayrimenkul, kentsel dönüşüm, kat mülkiyeti ve spor hukuku alanındaki makaleleri çeşitli mecralarda yayımlandı.

2019 yılında "Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları- Sosyal Medyada Hukuk" adında sosyal medya hukuku okur yazarlığını arttırmaya yönelik bir kitabı yayımlandı.

Etiketler Rıdvan Yıldız
Yorumlar
Kalan Karakter 800