Trafik sigortasının düşük çıkması için bunlara dikkat!

“Trafik sigortası neden yüksek çıkar?” sorusunun birden fazla cevabı var. Araç sahibi olan herkesin yaptırması gereken zorunlu trafik sigortası ücretinin neye göre değiştiğini, neden yüksek çıktığını ve düşmesi için yapılması gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.

1 7 29 MİLYON SÜRÜCÜ 23 MİLYON TAŞIT
29 MİLYON SÜRÜCÜ 23 MİLYON TAŞIT

Türkiye’de 29 milyona yakın sürücü, trafiğe kayıtlı 23 milyon 399 bin taşıt bulunuyor. Trafik sigortalı taşıt sayısı ise yaklaşık 23 milyon. Trafik sigortası da sigorta sektörünün en çok poliçe sattığı branştır. Sektörde prim gelirlerinin yüzde 32’sini trafik sigortası oluşturur.

2 7 KARŞI TARAFIN ZARARINI KARŞILAR
KARŞI TARAFIN ZARARINI KARŞILAR

Kaskoyla çok karıştırılsa da zorunlu trafik sigortası çok farklı. Kasko isteğe bağlı yapılırken zorunlu trafik sigortası adından anlaşılacağı üzere zorunlu. Tüm motorlu araç sahiplerinin yaptırması olan zorunlu trafik sigortası bir kaza halinde karşı tarafa verilen zararı karşılamakta, kazaya neden olan araç sahibi için maddi destek sağlıyor.

3 7 FİYAT YÜKSEK VE FARKLI ÇIKABİLİYOR
FİYAT YÜKSEK VE FARKLI ÇIKABİLİYOR

Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatı Hazine Müsteşarlığı tarafından her yıl belirleniyor. Fakat bazı durumlarda zorunlu trafik sigortası ücreti farklılık gösterebiliyor. Durum böyle olunca da araç sahipleri “Zorunlu trafik sigortası neden yüksek çıkıyor, neden farklı fiyat çıkıyor” diye soruyor. “Zorunlu trafik sigortam neden yüksek?”, “Zorunlu trafik sigortası ücretini nasıl düşürebilirim?” sorularının yanıtına gelin birlikte bakalım.

4 7 HASAR GEÇMİŞİ
HASAR GEÇMİŞİ

Prim sigortasına etki eden faktörlerden biri de sürünün hasar geçmişidir. Trafik sigortasında, sürücülerin hasar geçmişine göre; 1-2-3-4-5-6-7 olmak üzere 7 ayrı kategori bulunuyor. Sigorta primi artırım ya da indirimi bu basamaklara göre belirlenir. İlk kez sigorta yaptıranlar; 4’üncü kademeden giriyor. Hasarsız geçen her yıl sürücü bir kademe yükselir ve 7’nci kademeye kadar çıkar. Yükselmeyle birlikte sigorta primi azalır. Kaza yapan sürücü de ise her yıl için kademe düşerek, 1’ince kademeye kadar iner. Kademe düştükçe de fiyat artar.

5 7 TRAFİĞE ÇIKILAN ŞEHİR
TRAFİĞE ÇIKILAN ŞEHİR

Zorunlu trafik sigortası hazine müsteşarlığı tarafından her yıl belirlense de fiyata etki eden birçok faktör var. Bu faktörlerden biri de sürücünün trafiğe çıktığı il. Ayrıca trafiğin ve kazaların yoğun olması da o şehirdeki sigorta ücretini etkiler. Örneğin; İstanbul’da trafiğe çıkan sürücünün sigorta için ödeyeceği fiyat Mardin’de ödeyeceği fiyat farklıdır.  İlk kez sigorta yaptıran (4’üncü kademe) sürücü İstanbul’da 1539 TL, Ankara’da 1496, İzmir’de 1452 lira öder. Osmaniye, Ardahan ve Mardin’de ise 1379 TL öder.

6 7 ARACIN SAHİBİNİN YAŞI
ARACIN SAHİBİNİN YAŞI

Primi etkileyen diğer faktörlerden biri de araç sahibinin yaşı. Araç sahibinin yaşı ne kadar büyük olursa sigorta primleri o kadar düşük oluyor. 25 yaşında bir sürücü aracı annesinin üzerine alıp sigorta yaptırdığında kendisine verilen fiyat teklifinden daha düşük prim öder.

7 7 ARACIN MARKASI VE MODELİ
ARACIN MARKASI VE MODELİ

Aldığınız aracın markası prim sigortanızı da etkiler. Yeni model bir otomobiliniz varsa eskilere göre primi de yüksek oluyor. Trafik sigortası primi aracınızı markasına göre değişiklik gösteriyor.

Bunların dışında en önemli konulardan biri de prim yaptırmadan önce birçok sigorta şirketiyle görüşmeniz. Sigorta şirketleriyle yaptığınız görüşme size ortalama bir fiyat çıkaracak.

Yorumlar
Kalan Karakter 800