Varyantlar devam ediyor: DSÖ'den önemli çağrı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son dönemde Kovid-19'un yeni varyantlarının dünya genelinde vaka sayısını artırması karşısında ülke yönetimlerine "daha fazla test", vatandaşlara ise "sükunet" çağrısında bulundu.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, son dönemde yeni varyantlar nedeniyle Kovid-19 vakalarında yaşanan artış, bu durumun etkileri ve DSÖ'nün ülkelerden beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son birkaç haftada dünya genelinde Kovid-19 vakalarında artış yaşandığını anımsatan Harris, "Vaka artışlarıyla beraber ölen kişi sayısında bir artış yaşanmaması iyi bir haber. Henüz hastanelerin de ağır hastalarla dolu olduğunu görmüyoruz ancak artan vaka sayısından kesinlikle endişeliyiz." dedi.

'Daha şiddetli ve ölümcül'

Harris, Kovid-19'un BA.2.86 ve EG.5.1 (Eris) gibi varyantlarının bu artışta etkili olduğunu, bu iki varyantın statüsünü "izlenmesi gereken varyant" olarak güncellediklerini anımsattı.

"Eris varyantı özellikle Asya ve Çin ile aynı zamanda ABD'de vakalardaki artışla ilişkilendirildi." diyen Harris, bu varyantın daha şiddetli veya ölümcül olduğunun gözlenmediğini vurguladı.

Harris, son olarak ortaya çıkan BA.2.86 varyantına yönelik erkenden hassasiyet gösterildiğine işaret ederken bu varyanta, henüz yalnızca 3 ülkeden, 3 vakada rastladıklarını kaydetti.

Kovid-19 hala bitmedi

Genel olarak ülkelerin sağlık sistemleriyle ilgili bilgiyi ve yoğun bakım ünitelerinin Kovid-19'lu hasta sayısı nedeniyle baskı altında olup olmadığını DSÖ'ye bildirmediğini kaydeden Harris, ülkelerin bu verileri toplamasına ve rapor etmesine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Harris, "İnsanların Kovid-19'un yeni varyantları karşısında çok endişe etmesine gerek yok. Ancak Kovid-19 testi yaptırmaya devam etmek kritik önem taşıyor. Kovid-19'un hala bitmediğini hepimiz anlıyoruz." dedi.

Son dönemde bazı Avrupa ülkelerinde Kovid-19'un hızla yayılmasıyla ilgili endişeler olduğuna da işaret eden Harris, "Kovid-19'un değişimi hakkında düzenli raporlama yapan ülkeler, yapmayanlardan daha az endişeli olmalı." ifadelerini kullandı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800